Jön az e-jegy decembertől

Decemberben megkezdődik az elektronikus közlekedési jegyrendszer fokozatos bevezetése Budapesten. Ígérik, a költséges beruházás nem hoz díjemelést.

Azt, hogy a régóta ígért fejlesztés mi mindent ad majd a fővárosi közösségi közlekedést használóknak, először a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) több mint 1500 munkatársa tudja majd meg. A Világgazdaság beszámolója szerint legalábbis decemberben elsőként a közlekedési cég munkatársai kapják meg elektronikus kártyájukat.

A BKK-nál készek a pontos tervek arra is, saját alkalmazottaik után kiket és milyen ütemben vonnak be az elektronikus jegyek használatába. Második nekifutásra például a 65 éven felüliek, majd az éves és havi Budapest-bérlettel utazók számára nyílik meg a lehetőség a rendszer használatára.

Utolsóként, előreláthatólag 2017-ben a bérlettel és a jeggyel utazók igényelhetik az utazáshoz szükséges elektronikus chipkártyát.

A kártyakibocsátással párhuzamosan több mint 2700 fővárosi közösségi közlekedési járműre kell felszerelni az érvényesítő készülékeket. A metrókapukat és HÉV-vonalakat a projekt 2017 decemberi zárásáig bekapcsolják a rendszerbe.

A rendszer üzemszerű indításáról a BKK szerint valamennyi közösségi közlekedési jármű, illetve a metró- és HÉV-állomások készülékeinek felszerelését követően lehet beszélni. Ezt a jövő év második felében kezdi meg a szállító.

Az elektronikus jegyrendszer bevezetése jelentős fejlesztést igényel, de emiatt semmiképpen sem emelkednek az utazás költségei, díjai – közölte a BKK. Ennek az az oka, hogy a rendszer bevezetése – a nyugat-európai tapasztalatok alapján – többletbevételt hoz a fővárosnak.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.