Dutyiba az elemzőkkel!

Egy ideig bojkottálhatják Törökországot az elemzők, vagy semmitmondó értékeléseket adhatnak a török eszközökre, miután a január elsejével hatályba lépett jogszabály szerint börtönnel sújtható az, aki véleményével rossz irányba téríti el az árfolyamokat.

Jócskán túllőtt a célon a török törvényhozás azzal, hogy börtönbüntetést helyezett kilátásba a török eszközökről negatív véleményt megformáló elemzők számára. A Bloomberg értesülései szerint jó szándékú félreértésről van szó, a törvényalkotó akarata egyértelműen az volt, hogy a spekulációt elősegítő, a rövid távú gyors haszonszerzés érdekében közreadott piacbolygató elemzések ne befolyásolhassák a kereskedést a helyi pénz- és tőkepiacokon.

Csakhogy ez nem jött egyértelműen át a törvény szövegén, amit a napokban több banki elemző és befektetési szakember is kifogásolt. A francia Société Générale nagybanknál egyenesen moratóriumot rendeltek el, s nyilvánosan addig nem foglalkoznak a török piaci események kommentálásával, amíg az inkriminált jogszabályt nem módosítják.

A tőkepiaci törvény előírás szerint a felelőtlen, a valóságnak nem megfelelő híresztelések „gazdája” akár ötéves börtönnel is sújtható. Az árfolyam befolyásolására irányuló elemzések és pletykák szerzői is fenyegetve érezhetik magukat. Csakhogy az elemzőknek éppen az a feladata, hogy szakszerű iránymutatást nyújtsanak a befektetők számára ahhoz, hogy mibe fektessék pénzüket, illetve miből, mikor szálljanak ki.

Nagyon nehéz azt a határt meghúzni, honnan tekintendő a piac bűnös befolyásolásának egy-egy információ, elemzés közreadása. Nyitott kérdés, ha mondjuk egy Turkcell-részvényt eladásra történő ajánlással látnak el, s emiatt beszakad az árfolyam, akkor ezért ki és milyen alapon vonható felelősségre, és hogyan állapítják meg az illető bűnösségét. Így viszont nem lehet dolgozni – szögezték le az ügyben megkérdezett elemzők.

A Société Générale mellett a Commerzbank és a Bank of America is óvatosan közelíti meg a problémát, a németek egyelőre lefújták a törökországi tájékozódásukat szolgáló elemzői körutakat, az amerikaiak pedig saját jogászcsapatukkal mérik fel veszély nagyságát és alakítják ki ennek megfelelően stratégiájukat.

Amennyiben a befektetők folyamatos és megbízható forrásból való felelős tájékoztatása csorbul, az az ígéretes és tavaly a legjobban teljesítő piacok közé sorolt Törökország számára is káros lehet. Törökország sem lehet érdekelt abban, hogy ilyen félreértelmezett jogszabály miatt elforduljanak tőle az elemzők és nyomukban az elbizonytalanodott befektetők.

Ezt az új, a Nyugat felé való nyitottságáról ismert török gazdasági vezetés is felismeri, s a hírek szerint a manipulációellenes törvény módosítása nem várat sokat magára. A szándék ehhez megvan. Az elővigyázatosság azonban addig mindenképpen indokolt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.