Dúskálnak a norvégok az olajmilliárdokban

Norvégia volt a legnagyobb haszonélvezője a nagy jegybankok likviditásbővítő intézkedéseinek, a részvénypiacokon lecsapódó milliárdok ugyanis rendesen felverték azoknak az értékpapíroknak az árfolyamát, amelyekben a Norvég Szuverén Vagyonalap a befektetéseit tartja.

A Norvég Szuverén Vagyonalap 79 milliárd dollárral gyarapodott tavaly a részvénypiaci boom következményeként. A világ legnagyobb állami vagyonalapja így 13,4 százalékkal 713 milliárd dollárosra hízott, jócskán bepótolva a 2011-ben elszenvedett 2,5 százalékos veszteséget. A kötvénybefektetéseken 6,7 százalékot, a részvényeken 18,1 százalékot kerestek a norvégok, míg az ingatlanban fekvő pénzük után 5,8 százalékos hozamot könyvelhettek el.

Főként a második félév bizonyult aranybányának a norvégok számára, szakértők szerint a legfontosabb mozzanat az volt, amikor Mario Draghi, az Európai Központi Bank elnöke júliusban bejelentette, az EKB eltökélt az euróövezet egyben tartása mellett, s minden erejével fellép a közös pénz védelmében. Utóbb az államkötvény-vásárlási program meghirdetésével adott nyomatékot szavainak és lökést a tőzsdéknek. Az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve újabb, immár harmadik likviditásbővítő, gazdaságélénkítő programja is erősítette a befektetői bizalmat, s növelte a kockázatvállalási hajlandóságot.

A norvégok az alapot az északi-tengeri olaj- és gázkitermelésre kivetett adóból töltik fel, s ide folyik be a 67 százalékban állami tulajdonú energetikai óriástól, a Statoiltól kapott osztalék is. Az alap eszközeinek 61,2 százaléka fekszik részvényben, 38,1 százalék kötvényben, míg az ingatlanportfólió részesedése 0,7 százalékos – írja a Bloomberg. Az alap elsősorban külföldön fekteti be az olajmilliárdokat. Tavaly a norvég állam 11 ezermilliárd forintnyi koronát bízott az alap kezelésére, ez a teljes magyar GDP 40 százalékával egyenlő.

A legnagyobb céges befektetésük a Nestlé svájci élelmiszer-ipari óriásban van, ott 1200 milliárd forintot értékű részvénypakettel rendelkeznek. Kötvényállományukból 13 ezermilliárd forint értéket őriznek amerikai állampapírban, utána a japán és a német papírok jönnek a népszerűségi listán. Az alapot 1996-ban hozták létre, s fokozatosan nyitottak a részvénypiacok, majd a feltörekvő piaci eszközök, s legutóbb az ingatlanpiaci befektetések irányában. A több lábon állás jegyében menedzselt vagyon kezelői felé a 4 százalékos éves megtérülés az alapelvárás. Ami efelett van, az már tiszta haszon.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.