Durván drágulnak a balatoni nyaralók

Az országos lakáspiachoz és a lakásárakhoz hasonlóan a nyaralóingatlanok piacán is emelkedő tendencia érvényesül. Miközben a legnépszerűbb balatoni településeken a budai lakásárakkal egy szintbe kerültek a vízparti ingatlan­árak, a Velencei-tó környékén a 7–11 millió forintért kínált hétvégi házakra van kereslet, az ennél drágább árfekvésűeket már nem nyaralónak, hanem lakás céljára vásárolják. A Tisza-tó körüli ingatlanpiac marginálisnak számít.

Kettősség érvényesül a Balatonnál. Mint azt Soóki-Tóth Gábor, az Otthon Centrum vezető elemzője elmondta, a nagyobb balatoni településeken, így például Siófokon, Balatonfüreden, Balatonlellén vagy a tó vonzáskörzetéhez tartozó Hévízen egy év alatt ­30-40 százalékkal is emelkedtek a nyaralóingatlanok árai, a Balaton nyugati medencéjében, a kisebb településeken, pél­dául Vonyarcvashegyen, Balatonfenyvesen alig változtak. A Balaton északi partján lévő települések többségének árszintje így szakad el a déli part slágertelepüléseitől, pusztán azért, mert a fővárostól távolabb elhelyezkedő, autóval és vonattal egyaránt lassan megközelíthető helyekről van szó.

A balatoni nyaraló újra jó befektetésnek számít, de csak a magyarok körében. Néhány német és svájci nyugdíjast leszámítva gyakorlatilag nincs külföldi vevő, van viszont külföldön dolgozó magyar, akik félretett pénzükből vásárolnak befektetésként tóparti üdülőt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.