Duplázott a Szuhoj

Ha egy üzlet beindul: egy nap alatt megduplázódott az új Szuhoj Superjet International 100-as repülőgépekre leadott megrendelések száma. A lavinát a Malév indította el.

A Le Bourget-i repülőshown hétfőn 30 gép leszállításáról írtak alá szándéknyilatkozatot a Malév és a Superjet International képviselői, míg kedden újabb 28 gép megrendeléséről adott hírt az Associated Press. A moszkvai központű Avia lízingcég 24, a Gadair European Airlines spanyol légitársaság kettő Szuhojt rendelt, és másik kettő leszállítására kötött ki opciós jogot. Ezzel a Superjet lett az idén ötvenedik születésnapját az Airbus katasztrófa árnyékában szerényen ünneplő repülőshow eddigi legkeresettebb „árucikke". A második helyen az Airbus 320-as repülőcsalád áll negyven darabos megrendeléssel.

A Superjet International mindent egybevéve 122 megrendelést kapott eddig a Szibériában gyártandó, száz fő befogadóképességű repülőire. A megrendelések összértékét a Superjet International elnöke, Viktor Szubotyin nem árulta el, csak annyit tudni, hogy a Malév-ügylet egymilliárd dollár nagyságú lehet. A Szuhojjal a regionális járatok piacából akar minél nagyobb szeletet kihasítani magának a Superjet International, megszorongatva a kanadai Bombardiert és a brazil Embraert.

Ennek érdekében a cég Pekingben és Washingtonban is képviseleti irodát nyit, remélve, hogy az alacsony fenntartási és üzemeltetési költségek hozzájuk csábítják majd a vevőjelölteket. A  válság egyébként a regionális repülőket érintette a legérzékenyebben, a Bombardier és az Embraer megrendelései jelentősen visszaestek, de még náluk is rosszabb helyzetben van a Mitsubishi, amely az MRJ jet tavaly márciusi bemutatója óta egyetlen új megrendeléshez sem jutott.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.