Duplázná méretét a csepeli erőmű

Mintegy 400 megawattal (MW) 2015-től megduplázná kapacitását a csepeli erőmű - közölte az új nevén Alpiq Csepel Kft. vezérigazgatója.

Mintegy 400 MW-s bővítést tervez a csepeli erőmű telephelyén az Alpiq Csepel Kft., amivel lényegében megduplázná kapacitásait - közölte Briglovics Gábor vezérigazgató. A svájci tulajdonosa után eddig Atelnek hívott társaság az Atel és a szintén svájci EOS összeolvadása után átvette anyacége új nevét, az Alpiq-ot is.

Duplázná méretét a csepeli erőmű
légi fotó légi felvétel Csepeli erőmű iparterület gyárterület légifotó, légifelvétel

A vezérigazgató leszögezte: az előkészítés alatt álló, Csepel III. jelű fejlesztés - melyről még nem hoztak végleges döntést - közel 400 millió euróba kerülne. Termelésének mintegy felét - a jelenleg működő 400 MW nagy részéhez hasonlóan - az állami Magyar Villamos Műveknek (MVM) adhatják el, míg a többit a szabad piacon értékesíthetik.

Az erőmű jelenleg kilowattóránként mintegy 15 forintért termel. Az új egység mai áron ennél kissé olcsóbb lenne. A vezérigazgató szerint az új blokkok termelésére szükség lesz a piacon, főleg az ország elöregedett gázblokkjainak kiváltásaként. Ugyanakkor kereskedelmi központjukból akár külföldre is értékesíthetnek.

A villamosenergia-igények országos visszaesése miatt tavaly a meglévő, Csepel II. nevű blokkjuk termelése mintegy 50 százalékkal visszaesett. Ám ez az eredményükön nem látszik, mivel az erőmű bevételét ilyenkor a rendelkezésre állásért fizetett díjak teszik ki. Így nyereségük 2008-hoz képest - amikor teljes kapacitással üzemeltek - nem változott jelentősen. Ez évben a vezérigazgató nyereségük csökkenésére számít, mivel a szerződéseikben szereplő mutatók a gazdasági válság miatt visszaestek.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.