Dúl a harc Matolcsy és Varga Mihály között

A Figyelő szerint alig áll szóba egymással a jegybankot igazgató Matolcsy György és a nemzetgazdasági tárcát vezető Varga Mihály. A lap szerint Matolcsy egyre több területekről túrná ki minisztert.
Alig beszél egymással Varga Mihály és a jegybankelnök Matolcsy György - írja a Figyelő. Legutóbb a Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) új vezetőjének a kinevezésén kaptak össze, akkor Varga Mihály a Simor-féle jegybankban szerepet vállaló Kármán Andrást szerette volna kinevezni, ám végül a Matolcsy emberének számító Barcza György lett a befutó.

A lap szerint Matolcsy és Varga viszonya soha sem volt békés, ám a kettejük közötti konfliktus nem került nyilvánosság elé.

A Figyelő szerint a konfliktus magva az, hogy mindkét vezető magát tekinti a gazdaságpolitika alakítójának. Normál esetben a jegybankelnök és a gazdasági miniszter szerepei kiegészítik egymást: a gazdasági miniszter a jövedelempolitikával, míg a jegybankelnök a pénz értékének a karbantartásán keresztül tudja befolyásolni a kamatokat. Az utóbbi "unortodox"években azonban ezek a szerepek összecsúsztak, így a jegybank azóta saját hitelprogrammal próbálja felpörgetni a gazdaságot.



Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.