Dubaj hazaküldi vendégmunkásait

Tömeges leépítési hullám indult meg a világ nem is olyan régen még legígéretesebbnek tartott ingatlanpiacán, az Egyesült Arab Emírségekben. Január óta minden hatodik építőmunkásnak mondtak fel az ingatlanfejlesztéssel foglalkozó cégek. A válság az emírségek ingatlanpiacát sem kímélte, az árak egy év leforgása alatt felükre estek vissza.

A Gulf Talent nevű helyi munkaerőközvetítő cég szeptemberben és októberben végzett felmérése óta csak romolhatott a helyzet, hiszen az emírségek egyike, Dubaj állami tulajdonú befektetési-fejlesztési cége, a Dubai World kilátásba helyezte aktuális hiteltörlesztéseinek féléves elhalasztását.

Az 59 milliárd dollros adóssághot maga előtt görgető óriáscég bejelentése nyomán kisebbfajta minipánik söpört végig a világ pénz- és tőkepiacain, s ez minipánik a helyi munkaerőpiacon is jelentékenyen érezheti hatását. Az idegenforgalmi nagyhatalmi terveket dédelgető és annak érdekében gigantikus luxusberuházások sorát elindító Dubaj ezrével küldi haza vendégmunkásait. 

A Dubai World például az építkezések látványos lelassulása miatt 15 százalékos leépítést hajtott végre, s alkalmazottainak létszámát 70 ezer alá szorította le. Tavaly novemberben a nevezetes pálmaszigetet építő Nakheelnél is félezres, 15 százalékos leépítés történt.

A Gulf Talent felmérésében résztvevő vállalatok 15 százaléka jelzett előre újabb létszámcsökkentéseket, míg több mint a felük jövő évre már munkásfelvétellel számol, jelezve, hogy a válság már nem tarthat sokáig és a félbehagyott építkezéseket be kell fejezni, hisz azok látványánál rosszabb reklám aligha létezik Dubaj számára.

Leszámítva az államcsődöt persze, de ez a fantasztikum kategóriájába tartozik. Elsősorban azért, mert a szomszédos emírségek, Abu-Dzabival az élen nem hagyják-nem hagyhatják magukra Dubajt. A válság a béreken is nyomot hagyott. Az idén ugyanis mindössze 5,5 százalékkal emelték a béreket, szemben a tavalyi 13,6 százalékkal.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.