Dubaji tulajdonba került a budapesti Le Méridien

A főváros szívében lévő ötcsillagos hotelt az Al-Habtoor Group vette meg. A vételár titok, de a dubaji sajtóban úgy tudják, hogy 80 millió dollárt fizetett az arab ingatlanmogul a szállodáért.

Ünnepélyes keretek között jelentette be a dubaji Al-Habtoor Group, hogy megvásárolta a budapesti Le Méridien szállodát. A vevő Al-Habtoor Group az Egyesült Arab Emirátusok egyik vezető vállalkozása. Az AL-Habtoor Groupnak a szállodák mellett az építő- és az autóiparban, valamint a biztosítási szektorban vannak érdekeltségei.

Az Al-Habtoor Group építette a világ egyetlen 7 csillagos szállodáját, az arabok tornyát, a dubaji Burdzs Al-Arabot, ahol az elnöki lakosztályban magyar pénzre átszámolva 2 millió forintba kerül egy vendégéjszaka.

A családi céget Khalaf Al-Habtoor alapította 1970-ben. Az Al-Habtoor Group az Emirátusok gazdasági szerepének az erősödésével együtt nőtte ki magát az egyik vezető helyi vállalkozássá. Khalaf Al-Habtoor mára a világ egyik leggazdagabb üzletembere, a magánvagyonát a Forbes magazin 2,3 milliárd dollárra becsüli.

Érdeklődésünkre Khalaf Al-Habtoor nem kívánt részletekbe bocsátkozni az üzletről. Ugyanakkor a dubaji üzleti sajtó szerint korábban már nyilvánosságra került, hogy az Al-Habtoor 80 millió dollárt (18 milliárd forintot) fizetett a budapesti szállodáért. Nem megerősített hírek szerint korábban 100 millióért kínálta a tulajdonos a hotelt, ám az arab fél lealkudta. 

Khalaf Al-Habtoor lapunknak elmondta, hogy a mostani beruházással az a szándéka, hogy itteni befektetésekre bátorítsa az emirátusok üzleti közösségének a tagjait. Arról ugyanakkor egyelőre nem nyilatkozott, hogy milyen további befektetései lennének nálunk vagy a régióban, mint elmondta, amennyiben látnak további jó lehetőséget az üzletre, úgy további felvásárlásokra is készek.

Khalaf Al-Habtoor kérdésünkre elmondta: nem találkozott külön a magyar kormány képviselőivel – akik az utóbbi időben több látogatást is tettek az arab félszigeten –, így teljességgel saját döntése volt az itteni befektetés. Az Al-Habtoor Groupnak emellett Angliában, Németországban és Franciaországban vannak szállodái.

Az arab milliárdos sejk hangsúlyozta, hogy Budapest Európa egyik legszebb építészeti adottságaival rendelkezik, továbbá az ország komoly természeti kincsekkel rendelkezik, ami csábító befektetési célpont lehet az emirátusok üzletemberei számára.

Khalaf Ahmad Al Habtoor nyélbe üti az üzletet
Khalaf Ahmad Al Habtoor, Le Meridien Budapest, Al Habtoor Group Media & Communication Department
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.