Dreamliner: álomgép valódi hibákkal

Újabb meghibásodások borzolják a kedélyeket a tengerentúl: a Boeing Dreamlinereinél a múlt héten két járatot is leparancsoltak a levegőből – ezútal nem az akkumulátorokkal akadtak gondok.

A tűzveszélyes akkumulátorok után újabb hibák jelentkeztek a Boeing Dreamliner néven futó 787-es utasszállítóinál. Vasárnap a United Airlines denveri járatát kellett visszafordítani Houstonba a fékrendszer visszajelzőjénél tapasztalt rendellenesség miatt. A landolás szerencsére zökkenőmentes volt. Múlt kedden pedig egy Denverből Tokióba tartó Dreamlinert kellett földre parancsolni Seattle-nél, ott az olajszűrő hibája miatt rendelték el a gép fokozott átvizsgálását – írja a CNN.

Yvonne Leach, a Boeing szóvivője szerint a Dreamliner egy fantasztikus gép, fokozott figyelem övezi minden útját, ezért a más modelleknél is felmerülő hibák felnagyítva jelentkeznek a médiában. Januárban a tavaly sorozatgyártásba került 787-eseket a földre parancsolták, miután az ötven gépből kettőnél a veszélyesen túlhevült akkumulátorok komoly repülésbiztonsági kockázatot jelentettek, pedig az új, könnyebb litiumionos akkumulátorok alkalmazása a Dreamlinerek egyik forradalmi újdonsága volt. Májusban a légügyi hatóság (FAA) a módosítások végrehajtása után ismét engedélyezte a Dreamlinerek felszállását.

Amerikában egyedül a United flottájában találni hat energiatakarékos Dreamlinert, amelyekkel alapvetően elégedettek a légitársaságnál, olyannyira, hogy a hétvégén zárult Párizsi Légiszalonon húsz újabb repülőre adtak fel rendelést, ezúttal a 787-10-es, hosszabb, nagyobb befogadóképességű modellre.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.