Drasztikusan csökkennek a mobilos roamingdíjak

Tovább csökkennek a külföldi mobiltelefonhasználat díjai az Európai Unióban. Tizenegy eurócentre csökken az SMS-ek maximális díja, s ezúttal a mobilinternet árát is szabályozták - noha a Parlament csak áprilisban szentesíti a döntést.

Az EU tagországait és az Európai Parlamentet képviselő tárgyalócsoportok megállapodtak arról, hogy jelentősen csökkentik a roaming SMS-küldés díját és az adatroaming, azaz mobiltelefonos internetezés nagykereskedelmi díját. A mostani egyezség az Európai Bizottság tavalyi javaslata nyomán született. A megállapodás szerint az Unión belül külföldre utazó uniós polgároknak - várhatóan július elsejétől - a mostani 29 centes átlagárral szemben legfeljebb 11 centbe kerülhet majd egy SMS küldése.

Új menetrendet szabtak meg í hívások díjainak csökkentését illetően, egészen 2012-ig. A korábbi szabályozás nyomán eddig is 60 százalékkal mérséklődtek a hívásdíjak. A mostani nagykereskedelmi ár 46 cent, amely 2011 júliusától 35 centre csökken, míg a fogadott hívások a jelenlegi szintről 11 centre csökkennek. Újdonság, hogy kötelezően bevezetik a másodpercenkénti számlázást is a roaming-hívások esetében.
A mobiltelefonos adatátvitel nagykereskedelmi ára júliustól egy euróra, 2011 nyarától 50 centre csökken. A megállapodást az Európai Parlament jövő hónapra tervezett szavazása után szentesítik véglegesen. "37 millió európai turista és 110 millió utazó üzletember várja, hogy a határok nélküli szabad piac végre a telefonszámlájára is jó hatással legyen" - érvelt Viviane Reading illetékes biztos a bizottsági javaslatot tavaly bejelentve.

 

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.