Drasztikus elvonás előtt a mezőgazdaság

Kritizálja a tervezett mezőgazdasági elvonásokat az MDF. Az ágazattól negyvenmilliárd forintot vennének el.

Megdöbbentőnek és drasztikusnak nevezte a mezőgazdaságtól tervezett 40 milliárd forintos elvonás lehetőségét Font Sándor (Fidesz), az Országgyűlés mezőgazdasági bizottságának elnöke. A Fidesz szakpolitikusa úgy fogalmazott: az elhibázott kormányzati politika árát most a mezőgazdasággal kívánják megfizettetni, amely a GDP-ből 3-4 százalékkal részesedik. Emellett az ágazat nincs jó helyzetben, és tulajdonképpen a gazdálkodók csak a támogatások biztosította forrásokra számíthatnak.

Ha a támogatási alapokat kívánják megnyirbálni a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztériumban, úgy a gazdálkodók helyzete nemcsak a korábbi EU-tagok gazdálkodóihoz viszonyítva romlik, hanem a környező országokéhoz képest is - hívta fel a figyelmet Font Sándor. Azt pontosan nem tudta megmondani, hogy a 40 milliárd forintnyi elvonás ténylegesen mekkora támogatási összeg kiesését is jelentheti. Szerinte mindez attól függ, hogy milyen pénzalapokat kívánnak megkurtítani.

Amennyiben az úgynevezett Top-up, azaz a nemzeti önrészből veszik el ezt az összeget, akkor az a felére csökken. Ez igen érzékenyen érintené a gazdálkodókat. Ha viszont az uniós fejlesztési támogatások önrészének finanszírozását kívánják csökkenteni, úgy esetleg a 40 milliárd forint kétszeresére is rúghat a gazdálkodók vesztesége, mivel így az uniós támogatások egy részétől is eleshetnek a gazdák.

Font Sándor beszélt arról is, hogy a kiszivárgott hírek szerint az egységes farmtámogatás, azaz az SPS bevezetésétől is eláll az agrárkormányzat. Ebben a fideszes szakpolitikus a Fidesz-KDNP korábbi álláspontjának igazolását látta, miszerint nem kellene bevezetni az egységes mezőgazdasági támogatási rendszert.

Úgy vélte, az agrárkormányzat nem bízik abban, hogy az Alkotmánybíróság számára kedvező döntést hozna az ügyben. A támogatási rendszert ugyanakkor meg kell hirdetnie, ha nem akarja azt, hogy a magyar gazdálkodók elessenek az uniós pénzektől. Ez mintegy 800 millió euró lenne. Ezért, ahogyan a fideszes szakpolitikus fogalmazott: "fogcsikorgatva visszatérnek" a SAPS Top-up jelenleg is működő rendszeréhez.

Font Sándor szerint mindez felveti azt a kérdést, hogy Gráf József földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter morálisan tudja-e vállalni még azt, hogy 40 milliárd forintot elvonnak a mezőgazdaságtól és az általa szorgalmazott SPS-rendszer bevezetésétől is vissza kell lépnie. Emlékeztetett arra, hogy az agrártárca vezetője hivatalba lépésekor szerinte úgy fogalmazott: "nem portásnak akar menni a minisztériumba". 

 

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.