Drasztikus büntetéssel fegyelmezné a láncokat az agrártárca

Akár kétmilliárd forintos bírságot is kiszabna az agrártárca, ha egy kereskedelmi lánc, tisztességtelen eszközökhöz nyúl. Ráadásul arra köteleznék őket, hogy a beszállítóknak az okozott kár kétszeresét fizessék ki.

A Világgazdaság értesülése szerint egy alkalommal akár kétmilliárd forintot is kiróna az agrártárca a kereskedelmi láncokra, ha nem tartanák be a „tisztességtelen forgalmazói magatartás tilalmáról” szóló törvénytervezet rendelkezéseit. A bírság a tervek szerint a kereskedők nettó éves árbevételének 5-15 százalékát tenné ki, kétmilliárdos összegben maximálva, de a láncokat arra is kötelezhetnék, hogy az okozott kár kétszeresét fizessék ki a beszállítóknak.
Az FVM nem ragaszkodik mindenáron ahhoz, hogy a  tervezet a kormány, illetve a parlament elé kerüljön. Akkor lenne hajlandó eltekinteni a változtatásoktól, ha a kereskedők aláírnának egy kétoldalú megállapodást. A minisztérium ez utóbbi tervezetét is elkészítette, és arról szerdán már szakmai egyeztetést tart. A tárca tervezete előírná, hogy a kereskedők „jó szándékú üzleti  magatartást” tanúsítsanak és tevékenységük során „lelkiismeretesen  és szakszerűen” járjanak el. Az FVM a beszerzési árak 5 százalékában  maximálná az úgynevezett másodlagos kondíciókat (azaz a visszatérítéseket) a mai 15-25 százalék helyett. A koncepció a kötbért legfeljebb 20 százalékban állapítaná meg. A megállapodás-tervezet szerint a kereskedők saját  márkás termékei maximum 20 százalékkal lehetnének olcsóbbak a márkatermékek fogyasztói áránál. Előírná azt is, hogy a kereskedelmi láncok legalább 80 százalékban hazai termékeket forgalmazzanak, szemben a 30 százalékos mai aránnyal. Ugyanakkor nem tartalmazna szankciókat - áll a Világgazdaságban.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.