Drágult a cukor, az olajos magvak és a tejtermékek


FAO: tizenöt havi csúcson az élelmiszerek ára

Tovább emelkedett az élelmiszerek ára decemberben: az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete, a FAO globális árindexe 15 havi csúcsra szökött fel a tavalyi év utolsó hónapjában. A növekedést elsősorban a cukor, az olajos magvak és a tejtermékek drágulásával magyarázták a nemzetközi szervezetnél.

A FAO élelmiszerár indexe - amely a havi globális árváltozásokat rögzíti egy meghatározott élelmiszercsoportból álló kosár alapján - 171,9 pont volt a novemberi 168 pontot követően. Ez 2008 szeptembere óta a legmagasabb mutató, de 20 százalékkal még mindig alacsonyabb, mint 2008 júniusában, amikor rekordot döntöttek a globális élelmiszerárak.

A mutatót már az egymást követő ötödik hónapban emelkedett, és a FAO szakértői további drágulásra számítanak a következő hónapokban. Pontos előrejelzést nem adtak, mondván: az árak csökkenésére legalább akkora az esély, mint a drágulásra, mert meglehetősen kiszámíthatatlan a környezet egyebek mellett a dollár árfolyama és a kőolaj ára, illetve a globális gazdasági helyzet alakulása szempontjából.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.