Drágulhatnak az üzemanyagok

Szerdán három-négy forinttal drágulhat a benzin és 2-3 forinttal a gázolaj - jósolja a GKI Energiakutató.
A benzin ára 310, a gázolajé 306 forint körül állhat be. Ebben figyelembe vették a pénteki 3 forintos benzin- és négyforintos gázolajár-emelést is.

A február 29-március 4-i héten a nálunk irányadó Brent típusú kőolaj hordónkénti ára 35-38 dollár között mozgott, heti átlag több mint 3 dollárral, közel tíz százalékkal emelkedve. A föl-le ingadozó árak pénteken közel két dollárral ugrottak. A túlkínálati hírek miatt pangó piac a hét második felében a kedvező amerikai gazdasági adatok miatt élénkült meg. A pénzügyi befektetők hatalmas összegeket tettek a jövőbeni emelkedésre. Az amerikai kőolajfúrások száma további nyolccal csökkent. Mindazonáltal továbbra is halmozódnak a kőolaj- és termékkészletek: az amerikaiak állítólag már Európában keresnek tárolóhelyet.

A nálunk irányadó mediterrán piacon a benzin 6,9, a gázolaj 6 százalékkal drágult. Az európai kereskedők a héten kitáraztak a téli benzinből, hogy felkészülhessenek a nyárira. A nyugati kikötők előtt ötven benzinnel telerakott hajó vár. Az amerikai és ázsiai finomítói karbantartások miatt csökkenhet az európai dízelkészlet.

A dollárért két és fél forinttal, 0,9 százalékkal többet, 283,8 forintot kellett adni. Ez erősíti az áremelő hatást.

Az elmúlt egy év során a benzin ára 15, a gázolajé 19 százalékkal csökkent. Az átlagkeresetből most 27 százalékkal több benzint és 32 százalékkal több gázolajat vásárolhatunk, mint egy éve.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér