Drágulhat az étolaj, rekordszinten napraforgómag ára

Márciusban a mezőgazdasági termelői árak 14,6 százalékkal emelkedtek az egy évvel korábbihoz képest. Az élő állatok és állati termékek árának növekedése (4,2 százalék) messze elmaradt a növényi termékek áremelkedésétől (20,5 százalék). A napraforgómag ára rekordmagasságokba szökött – derül ki a KSH jelentéséből.

Márciusban a mezőgazdasági termelői árak 14,6 százalékkal emelkedtek az egy évvel korábbihoz képest. Az élő állatok és állati termékek árának növekedése (4,2 százalék) messze elmaradt a növényi termékek áremelkedésétől (20,5 százalék). Az év első negyedévében a mezőgazdasági termelői árak jelentős, 16,7 százalékos növekedésével szemben a ráfordítási árak csupán 6,7 százalékkal nőttek.

2013 márciusában a gabonafélék ára 25,9 százalékkal volt magasabb, mint egy évvel korábban. A búza és a kukorica ára megközelítőleg 3 százalékkal csökkent az előző hónaphoz képest, így az előbbi termék 64 900 forintba, az utóbbi 61 600 forintba került tonnánként. Az ipari növények ára viszont 19,7 százalékkal nőtt az előző év márciusihoz mérten, ezen belül az olajos növények ára 19,1 százalékkal lett magasabb. A napraforgó ára tonnánként 143900 forinttal rekordmagasságot ért el.

A burgonya árindexe az előző évi igen alacsony árak miatt 74,9 százalékos árnövekedést mutat. Az előző hónaphoz képest mind a felvásárlási, mind a piaci ára kismértékben csökkent. A zöldségfélék ára 5,6 százalékkal emelkedett márciusban, miközben a gyümölcsök árszintje stagnált.

A vágóállatok termelői árszintje 6,4 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. A vágómarha felvásárlási ára az egy évvel korábbi hónaphoz képest 21,7 százalékkal elmaradt. Az elmúlt évek árnövekedését részben a külkereskedelemi értékesítés okozta, ennek a visszaszorulása hatással van az árak csökkenésére. A baromfi árnövekedése továbbra is kétszámjegyű (13,3 százalék) maradt. Míg a vágósertés termelői árának növekedése tavaly márciusban 24,6, az idén már csak 6 százalék volt. Így márciusban a vágósertés felvásárlási ára 392 forint volt kilogrammonként – írja a KSH jelentése.

Az elmúlt években fokozottan jelentkezett a vágósertés árának változásaiban a takarmányok befolyásoló hatása, ugyanis a takarmányoknál érzékelt jelentősebb ármozgásokat néhány időszak elteltével a felvásárlási árakban is meg lehetett figyelni. 2013 harmadik hónapjában az állati termékek ára 0,6 százalékkal mérséklődött az előző év azonos időszakához képest. A tej felvásárlási ára az elmúlt négy hónapban lényegében stagnált, 95 forintba került literenként. Így 2012 márciusához képest ennek a terméknek a termelői árszintje 2,5 százalékkal nőtt. Eközben a tojás termelői árszintje az előző év azonos időszakához viszonyítva 12,3 százalékkal csökkent, ami a tavaly bevezetett tartási jogszabály miatt kialakult hirtelen árnövekedést (65,5 százalék) részben kompenzálta.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.