Drágulhat az arany októberben

Októberben szinte bizonyosra vehető az arany keresletének élénkülése, s így tőzsdei árfolyamának emelkedése is, mivel ekkor megnő a házassági szezon miatt az indiai ékszerpiaci kereslet, ami 70 százalékát jelenti a világ ékszerpiaci forgalmának.

A www.aranypiac.hu elemzése szerint az elkövetkezendő néhány héten dől el, hogy az aranyárfolyam újból emelkedni kezd, vagy a nyári szezonra jellemző tendenciák érvényesülnek, amelyek akár 1100 dollár alatti árfolyamokat is eredményezhetnek.

A múlt héten pénteken 1205,60 dollárra csökkent az arany unciánkénti ára a londoni tőzsdén, miközben június 21-én még történelmi csúcson, 1264,90 dolláron jegyezték.

Az elemzés alapján a csökkenés oka egyértelműen a nyári hónapokra jellemző lanyhuló aranykereslet, ami normálisnak mondható, hiszen a befektetők is szabadságra mennek.

A piackutató cég közleménye szerint az arany unciánkénti 1190-1200 dollár körüli ára most elég erős támasz ahhoz, hogy a kurzus további esését meggátolja, ám amennyiben mégis elesne ez a védvonal, úgy gyors iramban 1160, sőt 1100 dollárig is zuhanhat a sárga fém árfolyama.

Az egy kurzuson belüli emelkedések és csökkenések persze mit sem változtatnak azon a tényen, hogy az elkövetkezendő évtized az arany és az ezüst évtizede lehet, átlagosan évi 5-10 százalékos árfolyam-növekedéssel.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.