Drágulhat a benzin

Az újabb nyersolajármélypont ellenére a benzin akár még drágulhat is a héten a GKI Energiakutató előrejelzései szerint. A dízeltarifa azonban szinte bizonyosan tovább esik.
A múlt heti átlagos piaci változások, valamint a szerdán bejelentett 6 forintos benzin- és 5 forintos dízelárcsökkentés után a hét második felében tapasztaltak miatt a benzinnél 3-5 forintos emelésre, a gázolajnál 3-4 forintos csökkentésre számít most szerdától a GKI Energiakutató. A hét második felében ugyanis a piaci benzinár emelkedett, a gázolajé viszont tovább csökkent. Emellett a forint a hét második felében gyengült. A benzin ára így 334-336, a gázolajé 325-326 forint körül állhat be literenként.

A december 7-11-i héten a nálunk irányadó Brent típusú kőolaj hordónkénti ára 36-40 dollár között változott, közel 3 és fél dolláros, 8 százalékos csökkenést mutatva. Legutóbb 2008-ban fogott itt padlót az ár. A fejleményeket továbbra is a Kőolaj-exportáló Országok Szervezete (OPEC) döntéseivel magyarázzák, de új jelentésében a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) is a kőolaj iránti keresletnövekedés mérséklődését jelezte. Az amerikai palaolaj-termelők közül egyre többen hagynak fel a kitermeléssel: az amerikai fúrások száma most 21-gyel csökkent. A dollár gyengül.

A Reuters adatközlése alapján a benzin a nálunk irányadó mediterrán piacon 4,8 százalékkal lett olcsóbb, a gázolaj pedig 9,3 százalékkal került kevesebbe. Az USA-ba irányuló európai benzinkivitel kilátásai egy, Kanada keleti partjainál üzemelő nagy finomító újraindítása miatt romlanak. Nyugat-Afrika, a Közel-Kelet és Ázsia továbbra is jelentős vásárló, a benzin mellett vegyipari alapanyagok iránt is nagy a kereslet. A kikötői készletek magas szinten állnak, a dízel kínálata is bő.

A dollár árfolyama 289 körül mozgott, több mint 2 forinttal, 0,7 százalékkal olcsóbb volt, mint egy héttel azelőtt. Ez felerősíti az árcsökkentő hatást.

Az elmúlt egy év során a benzin ára 6, a gázolajé 11 százalékkal mérséklődött. Az átlagkeresetből most 10 százalékkal több benzint és 18 százalékkal több gázolajat vásárolhatunk, mint egy éve.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.