Drágulhat a benzin

Szerdától 3-5 forintos benzináremelésre számít a GKI Energiakutató.

A nemzetközi folyamatok alapján szerdától 3-5 forinttal átlag 392-394 forintra emelkedhet a benzin ára, a gázolajé pedig változatlanul 381 forint körül maradhat - jósolja a GKI.

A Brent spot kőolajár a héten 60-65 dollár között mozgott, heti átlag 1,4 dollárral, 2,2 százalékkal nőtt. Szaúd-Arábia és Irak is növeli a kitermelését, ezért a befektetők nem számítanak további érezhető áremelkedésre. Így jelentős mennyiségű befektetést vontak ki a határidős kereskedésből. A Nemzetközi Energiaügynökség szerint idén naponta körülbelül 1,4 millió hordóval bővül az olajkereslet. A hét első felében ez a hír is az áremelés irányába hatott. Pénteken bejelentették, hogy héttel csökkent az aktív olajfúrások száma, de ez nem okozott áremelkedést, mivel az elemzők úgy vélik, hogy a fúrások számának csökkenése rövidesen stagnálásba fordul.

A Reuters adatai szerint a benzin dollárára az irányadó mediterrán piacon június 8. és június 12. között 3,1, a gázolajé pedig fél százalékkal emelkedett. Az észak-nyugat-európai, valamint az Amsterdam-Rotterdam-Antwerpen piacon a benzinár 2,9-2,3, a gázolajé az észak-európai piacokon 1,1-0,8 százalékkal nőtt. A benzin áralakulása a hét négy napján követte az olajár változását. E piacokra továbbra is az erős külső kereslet hat jelentősen. Ez főképp a földközi-tengeri piac árait emeli. A gázolajnál az európai kereslet változatlan, de a földközi-tengeri piacon az afrikai és arab kereslet elviszi a kínálatot.

A múlt héten a dollár körülbelül 276,9 forintot ért, a forint összességében 2,5 forintot erősödött a dollárhoz képest. A forint elsősorban az euróhoz viszonyítva erősödött. Az elmúlt egy év során a benzin ára 6,5, a gázolaj ára 8,5 százalékkal csökkent. A nettó átlagkeresetből most 8,6 százalékkal több benzint és 11,7 százalékkal több gázolajat vásárolhatunk, mint egy éve.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.