Drágulási hullámmal indult az év Romániában

Szinte valamennyi termékért és szolgáltatásért többet kell fizetni Romániában januártól, miután drágult az üzemanyag és a villanyáram.

Az új esztendő Romániában jelentős és általános drágulást hozott. A tavalyinál többe kerül az idén a villamos energia, az élelmiszer, a dohányáru, az alkohol és az üzemanyag. Az árak emelkedésének újévi lavináját a jövedéki adó csaknem 20 százalékos növekedése okozta, ami a felsorolt termékeket arányosan drágítja.

A jövedéki adót annak kiszámítási rendszere a lej-euró árfolyamhoz rögzíti. Ezt az adót ezentúl az eddig használt 3,74 lej/euró helyett több mint 4,20 lej/euró árfolyamon számolják ki, ami önmagában is több mint 12 százalékos áremelkedést jelent. A dohánytermékek az árfolyamtényezőn túl, annak következtében is drágulnak, hogy e termékek jövedéki adóját a kormány január elsejétől – ezer szál cigarettára számolva – 64 euróról 74 euróra növelte.

A jövedéki adó növekedése következtében valamennyi üzemanyag-forgalmazó megdrágította a benzint és a gázolajat. A drágulás átlagos aránya itt 7 százaléknyi, ehhez jött hozzá az üzemanyag világpiaci árának az emelkedése is. A villamos energia ára 4, az import alapanyagok ára pedig 25 százalékkal nő.

Mivel az üzemanyag és a villamos energia drágulása a termelőkre és a kereskedőkre közvetlenül kihat, az élelmiszerek átlagosan 30 százalékkal drágulnak. Az élelmiszeripari cégek bejelentették, hogy például a marhahús és a juhhús 50, a baromfi és a sertéshús pedig 20-30 százalékkal kerül többe. Ez utóbbiak esetében az árnövekedés azért kisebb mértékű, mert e terméknek 50-70 százaléka importból származik.

A kereskedőkre is nehéz esztendő vár. Az élelmiszeripari termékek eladásából élők az amúgy is megcsappant vásárlóerő csökkenésére számíthatnak. Ez alól nem jelentenek majd kivételt a péktermékek sem, amelyek ára mintegy 5 százalékkal nő. De 20-25 százalékos drágulással számolnak a tejtermékek forgalmazói, és 5-10 százalékkal kerül majd többe a zöldség és a gyümölcs is. Az alkoholos italok ára mintegy 8 százalékkal növekszik, terméktől függően.

Az egyéb élelmiszeripari termékek drágulását a piaci szereplők 5 és 50 százalék közöttire teszik, de árnövekedésre lehet számítani az ipari cikkek és a szolgáltatások esetében is, amelyek árában, illetve tarifájában a szállítás drágulása szintén tükröződik.

Az egyetlen termék, aminek az ára január elsejétől nem változik, az a földgáz. A jó hírek kategóriájába tartozik az is, hogy 2010-ben 25-45 százalékkal olcsóbban vásárolhatnak a románok ékszereket, kristályt, parfümöket, prémeket és… jachtokat, e termékek ugyanis lekerültek a luxusadóztatás listájáról.

A jachtokon megspórolt pénzösszegnek azonban lesz helye. A idén ugyanis mintegy 20 százalékkal növelte a kormány az ingatlan- és a járműadókat. Az épület-, illetve a telekingatlanok után körülbelül 15 százalékkal több adót kell az idén fizetni, mint tavaly, a gépjárművek adója pedig kapacitásuk függvényében szintén 15-20 százalékkal növekszik.

Szintén rossz hír, hogy 2010-ben a gépkocsik kötelező biztosítása is 20 százalékkal drágul, s hogy – a bonus malus rendszer romániai bevezetésével – a balesetet okozó sofőröknek a biztosítás ezentúl akár 200 százalékkal is többe kerülhet.

Az ingatlanárak csökkenése 2010-ben is folytatódik, az első félévben legalább 15 százalékos további értékvesztésre számítanak a piac szakértői. Eközben az ország több térségében az újév első napjaiban árvíz pusztított.

Nagyon sokan pedig éppen január elsejével kezdve váltak munkanélkülivé. A román vasúti társaság bejelentése szerint, a társaság áruszállító részlegéről az első három hónapban összesen 6300 alkalmazottat bocsátanak el. Az elbocsátások a közalkalmazotti szférában is folytatódnak, ami a jelenlegi 7 százalékos munkanélküliséget minden bizonnyal tovább növeli.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.