Drágulás jön a lakáspiacon

A GKI fővárosi ingatlanpiaci indexének értéke októberben 109 ponton állt, a teljes magyarországi ingatlanpiacot jellemző érték 105,5 pont. Mindkét érték csaknem 3 ponttal magasabb a fél évvel korábbinál. A GKI évente kétszer szervez felmérést a vállalatok, az ingatlanokkal foglalkozó cégek, valamint a lakosság ingatlanpiaci terveinek, szándékainak és kilátásainak feltérképezése céljából. Az indexek viszonyítási alapja a 2006-2010 között regisztrált átlagos állapot. A 100-as érték reprezentálja a piaci átlagot, az e feletti érték ennél kedvezőbb, a 100 alatti érték ennél kedvezőtlenebb kilátásra utal.

A magyarországi ingatlanpiacon a "hat szűk esztendő" után 2014-ben komoly derűlátás bontakozott ki. Már az előző, áprilisi felmérés során is sokat javultak a várakozások a fél évvel korábbihoz képest. Ez a tendencia a jelen megkérdezés során is folytatódott, igaz, a javulás mértéke nagyjából a felére csökkent - áll a közleményben.

A felmérés szerint mind a fővárosra, mind az ország egészére vonatkozó index értéke megközelíti a válság előtti csúcspontot. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a piaci szereplők egy újabb aranykor bekövetkezését várják, csak a hazai ingatlanpiac élénkülését valószínűsítik. A GKI kutatói szerint a lakások és irodák piacán javultak a kilátások, a logisztikai szegmensben azonban inkább csak a vidéki válaszadók váltak optimistábbá, míg a kereskedelmi ingatlanok piacán egyáltalán nem javultak a várakozások. Az építési telkek piacán jórészt csak a fővárosban és közvetlen környékén érezhető némi mozgolódás.

A fővárosi lakáspiac - 5 pontos emelkedéssel - elérte a 110 pontos értéket. Országosan a 106 pontos érték emelkedett 108 pontra. Az ingatlanos cégek egyértelműen fellendülést várnak a fővárosi panel lakásoknál, míg a családi házak iránti kereslet szerintük stagnál a következő 12 hónapban. Mind Kelet- mind pedig Nyugat-Magyarországon élénkül a paneles és nem paneles társasházi lakások piaca és szinten marad a családi házak iránti kereslet.

A várakozások szerint a használt lakások ára várhatóan 0,7 míg az újaké 1 százalékkal emelkedik a következő 12 hónapban Budapesten. Az országos átlag 1,1 százalék a használt, és egy százalék az új lakásoknál. A használt lakások árait a 2,2 százalékos Nyugat-magyarországi áremelkedés húzza fel. Az építési telkek piacán - országosan - stagnál az ár, Budapesten 1,3 százalékos emelkedés, míg Nyugat-Magyarországon 1,5 százalékos csökkenés várható a következő 12 hónapban.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.