Drágul az irodabérlet Európa szerte

Az első osztályú kereskedelmi ingatlanok bérleti díjai és hozamai nagyjából változatlanok maradtak Európában 2010 második negyedévében - derül ki a CB Richard Ellis (CBRE) legfrissebb, EMEA-régiós (Európa, Közel-Kelet és Afrika) című kutatásából. Az irodabérlet viszont drágult.

A bérleti díjak emelkedése leginkább az irodapiacon szembetűnő, ahol a második egymást követő negyedévben drágultak a felsőkategóriás irodák, így a második negyedévben 1,7 százalékkal haladták meg a 2009 év végi értékeket. A díjak Párizsban és Londonban emelkedtek, a legtöbb európai városban változatlanok maradtak. A kiskereskedelmi és ipari ingatlanok piacán még egy kis díjcsökkenés is megfigyelhető volt. Összességében a bérleti díjak szintje nem haladta meg az egy évvel korábbi értéket.

2010 második negyedéve során az első osztályú ingatlanok hozamai kissé estek, és jelenleg 30-50 bázisponttal (0,3-0,5 százalékponttal) alacsonyabbak, mint egy évvel korábban. Meglepetésre legkevésbé az irodapiacon csökkentek a hozamok, mindössze 4 bázisponttal, szemben az előző két negyedév 15-15 bázispontos esésével, de a kiskereskedelmi és ipari ingatlanpiacon sem haladta meg a hozamcsökkenés a 10 bázispontot. A három részpiacot együtt szemlélve a kontinens egyharmadán váltak alacsonyabbá a hozamok a második negyedévben.

„A bizonytalan rövid távú gazdasági kilátások továbbra is visszafogják a bérlői keresletet, ami általában korlátozza a bérletidíj-mozgásokat, mindazonáltal a kulcspiacokon, Londonban és Párizsban már más szelek fújnak. A díjak általános emelkedéséhez viszont a gazdasági fellendülés egyértelműbb jelei szükségesek. Részben ezen indokok miatt a befektetők továbbra is csupán a legjobb, első osztályú ingatlanokra összpontosítanak, ami az Európa-szerte megfigyelhető hozamcsökkenésben is tükröződik." - kommentálta a jelentést Richard Holberton, a CBRE európai kutatási igazgatója.

Az irodapiaci hozamok estek a második negyedévben: a CBRE EU-15-ös irodapiaci indexe 4 bázisponttal marad el a negyedév elején mérttől és 50-nel az egy évvel korábbitól. A vizsgált ötvenöt európai városból tizenhétben csökkentek a hozamok, harmincnégyben változatlanok maradtak, és négyben nőttek.

A legnagyobb esés Moszkvában (100 bázisponttal, 11 százalékra) és Hágában (35 bázisponttal, 5,75 százalékra) volt, míg Thesszalonikiben és Athénben viszont 50, illetve 25 bázisponttal 8, illetve 6,75 százalékra nőtt a hozamszint.

Az első osztályú irodák bérleti díjai Európa-szerte kismértékben, de emelkedtek 2010 második negyedéve során. A CBRE EU-15-ös irodabérleti díjindexe 0,5 százalékponttal nőtt a negyedévben, bár éves mozgása még így is -0,8 százalék. A vizsgált ötvenöt piacból kilencben nőttek a bérleti díjak, hat városban csökkentek és negyvenben változatlanok maradtak.

A negyedévben legerőteljesebb díjemelkedés Oslóban történt, ahol 6,6 százalékkal 402 euró/négyzetméter/év-re drágultak az irodák, illetve Londonban, ahol 6,3 százalékkal 657 euró/négyzetméter/év-re emelkedtek a díjak. A legnagyobb díjcsökkenés Dubaiban volt, ahol a bérleti díjak 7,5 százalékkal 886 euró/négyzetméter/év-re változtak.

A közép-európai régióban szintén csökkentek a hozamok. „A térség országaiban háromféle trend bontakozik ki." - magyarázta Borbély Gábor, a CB Richard Ellis regionális elemzője. „A hozamok a visegrádi országok fővárosaiban - Pozsony kivételével - minden ingatlankategóriában csökkentek, igaz, nagyon mérsékelten.

Tőlünk délkeletre a hozamcsökkenésnek egyelőre nincs tere, sőt, az ingatlanok értékét a csökkenő bérleti díjak továbbra is lefelé húzzák. A harmadik csoportot az ukrán és orosz városok képezik, ahol az elmúlt évben látott értékcsökkenés után most minden a korrekció irányába mutat: a hozamok csökkennek, a bérleti díjak emelkednek."

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.