Drágul a párizsi az útdíj miatt
Kedvezményt kért az útdíj megfizetése alól a húsiparnak az Élelmiszer-feldolgozók Országos Szövetsége (ÉFOSZ) - írja a Világgazdaság. Az érdekvédők és az ágazati szereplők szerint másként ugyanis elkerülhetetlen, hogy a termelők és a feldolgozók beépítsék az áraikba a szállítási költség drasztikus növekedésének a hatását.
Az útdíj már az élőállat szállításának költségeit is növeli - a sertések fuvarozása 20-30 százalékkal emelkedik. Ráadásul, mint Éder Tamás, a Bonafarm Zrt. vállalati kapcsolatok és PR-igazgatója kifejtette, ez olyan állandó költség, amelyet egyetlen termelő vagy feldolgozó sem tud lenyelni, sőt, amely megjelenik az import árában is. Ezért aztán az emelés biztosra vehető - minden egyes állati termék esetén. (A mezőgazdasági termelőknek ugyan most van kedvezménye, ám - és ezért kérte a változtatást az ÉFOSZ - ez csak a növénytermesztők esetében érvényes, a betakarítás idejére. Vagyis: az állatartóknak meg kell fizetni az útdíjat, ahogyan ezt kell tenniük a kész termék kiszállításakor is a húsgyáraknak).
A Baromrfi Terméktanács számításai szerint az élő csirke átadási árát kilónként 10 forinttal, a tálcás kiszerelésű csirkehús árát pedig 20-30 forinttal emeli majd az útdíj. Ez 5-10 százalékos áremelést jelent.
Czerván György, a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) agrárgazdaságért felelős államtitkára szerint lehet szó a kedvezmények bővítéséről. Mint korábban kifejtette, eredetileg csak az őstermelőknek kívánt a betakarításokra kedvezményt adni az útdíjrendszert megalkotó fejlesztési tárca, de sikerült elérniük, hogy ez mindenkire vonatkozzon. Ám a VM szavai szerint nem mondott le arról, hogy további változásokat érjen el.