Drágul a gumiabroncs is

Történelmi csúcsra emelkedett hétfőn a nyersgumi ára Ázsiában, mert a hol túl száraz, hol túl esős időjárás súlyos károkat okozott az ázsiai gumiültetvényekben a világpiac ellátása szempontjából fontos dél-kelet-ázsiai országokban.

Ugyanakkor növekszik a kereslet a legnagyobb felhasználónak számító Kínában és növelik vásárlásaikat olyan nagy abroncsgyártók, mint a Bridgestone, a Michelin, vagy a Goodyear. Mindez előrevetíti az autóabroncsok lehetséges drágulását.Az ágazatban iránymutatónak számító tokiói határidős árutőzsdén(Tocom)a júniusi szállítású nyersgumi ára 0,7 százalékkal rekordmagasságba emelkedett hétfőn, kilogrammonként 419 jenre, azaz hozzávetőleg 5 dollárra.

Az alapanyag drágulása begyűrűzik a késztermékek árába is
Gumiszervíz

Elemzők úgy vélik, hogy a következő két évben vagy még hosszabb időszakban is elmaradhat a kínálat a kereslettől, mert a nyersgumi raktárkészletek is egy évtizede nem látott alacsony szintre estek.A szingapúri International Rubber Study Group szakmai szervezet szerint az idén 15,3 százalékkal 24,3 millió tonnára nőhet a nyersgumi felhasználása tavalyhoz képest, amikor 9 százalékkal esett vissza a fogyasztás, és jövőre további 6,3 százalékos bővülés várható.

A fogyasztást elsősorban az autópiaci fellendülés húzza: idén nyolc százalékkal, 68,5 millióra, jövőre pedig 73,4 millióra bővülhet a világ autógyártása - állítja a londoni Intelligence Automotive Asia Ltd. Kínában jövőre 8,9 százalékkal, az amerikai növekedés háromszorosával bővülhet az autópiac.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.