Draghi felgyorsítaná a reformokat

Szinten tartotta az alapkamatot az Európai Központi Bank (EKB), a csütörtöki kormányzótanácsi ülésen született döntés értelmében az irányadó ráta továbbra is 0,5 százalék. A kilátásokat illetően nem túl optimista Mario Draghi bankelnök.

A múlt hónapban megkezdett új kommunikációs politika jegyében Mario Draghi, az EKB vezetője azt is közölte a csütörtöki sajtótájékoztatón, hogy a kamatszint még jó ideig alacsony marad, sőt tovább csökkenthet. A laza monetáris politikát az EKB idén és jövőre is folytatja, ugyanakkor Draghi részletes iránymutatást nem adott a monetáris politika várható pályájáról és az ezt befolyásoló tényezőkről. (Mint ismert, a kilátásokra utaló, a piac számára eligazítással szolgáló új módszer annyira megtetszett Matolcsy György MNB-elnöknek, hogy júliustól már ő is ezt a kommunikációs modellt alkalmazza.)

Mario Draghi európai jegybankelnök a magas munkanélküliség miatt aggódik
European Central Bank (ECB) President Mario Draghi listens during the monthly ECB news conference in Frankfurt February 7, 2013. The European Central Bank left interest rates unchanged on Thursday and President Mario Draghi was set to face a grilling at a press conference over the ECB's sensitivity to a sharp rise in the euro and his connection to an Italian banking scandal. REUTERS/Lisi Niesner (GERMANY - Tags: BUSINESS HEADSHOT)

A kamattartás várható volt, bár Draghi kitérő válaszokat adott azzal kapcsolatban, hogy a kamatszint tartása egyhangú döntés volt-e, illetve megvitatták-e a kamatszint csökkentésének lehetőségét. A hosszú távú iránymutatásról azonban az olasz bankár beszámolója szerint konszenzus volt. A Spiegel Online hírportál értesülése szerint a múlt havi kamatdöntésnél nem volt egyetértés, és az „északi” (holland, német) jegybankárok összefogása akadályozta meg a kamatláb 25 bázispontos csökkentését. Az EKB májusban csökkentette rekordalacsonyra, 0,5 százalékra a kamatszintet.

Draghi a kamatdöntés utáni sajtótájékoztatón figyelmeztetett, még mindig negatív kockázatok terhelik az euróövezet gazdasági kilátásait. Ide sorolta a pénzpiacok volatilitását, a vártnál gyengébb belső keresletet, és a szerkezeti reformok lassú ütemét. Draghi azt is megállapította, hogy az európai munkaerőpiac továbbra is gyengélkedik, s reformra van szüksége a versenyképesség javítása érdekében, továbbá az eurózóna hitelpiaca túlságosan széttöredezett, ami miatt sürgető a bankunió kiépítése. Az olasz bankár szerint a kormányoknak nem szabad felhagynia a deficitcsökkentő intézkedésekkel, de emellett „növekedésbarát” politikákat is ki kell dolgozniuk. Az EKB elnöke szerint az inflációs várakozások stabilak.

Az EKB vezetője szerint nem csak a pont egy éve bejelentett, de a gyakorlatban eddig még nem alkalmazott kötvényvásárlási akció stabilizálta az eurózónát. – Minden szempontból jobb a helyzet, mint tavaly – közölte Draghi az eurózóna állapotát értékelve, és kitért rá: egyes tagállamok kormánya jobban, mások kevésbé jól használták ki a kötvényvásárlás bejelentését követő piaci nyugalmat. Hangsúlyozta, a fiskális konszolidáció jól halad, a strukturális reformok területén viszont gyorsabb tempóra kellene váltani.

Az eurózóna stabilitásáért aggódók az idén is viszonylag nyugodtan mehetnek el nyaralni. A héten megjelent adatok szerint az euróövezetben júniusban a májusban mért 12,1 százalékon stagnált a munkanélküliség, míg – két év után először – az EU 27 tagállamában 11-ről 10,9 százalékra mérséklődött a ráta. (Igaz, az előző év nyarához képest mind az unióban, mind az eurózónában magasabb az állástalanok aránya.) Továbbá a Markit piackutató indexe szerint júliusban nemcsak a német, de az euróövezeti feldolgozóipar kilátásai is javultak. Az összkép természetesen még mindig borús, erre utalt Draghi is a kockázatok részletezésénél.

Ám van, aki úgy véli, fordulóponthoz érkezett az eurózóna, de kérdéses, ez mikor hozza el a növekedés várva várt beindulását. A bizonytalansághoz hozzájárul, hogy nyilvánvaló finanszírozási nehézségekkel küzd a görög mentőprogram, ám erről a szeptemberi német választásokig alig beszélnek nyíltan. A csöndet szerdán a Nemzetközi Valutaalapnál (IMF) Brazíliát képviselő közgazdász, Paulo Nogueira Batista törte meg, aki az EUobserver hírportál szerint nem támogatta a legutóbbi, görögöknek szánt segélyrészlet kifizetését. Batista szerint Görögország nem lesz képes visszafizetni a hitelt. Az IMF szerdán napvilágot látott jelentése szerint a hellének 10,9 milliárdos hiánnyal néznek szembe, 4,4 milliárddal jövőre és 6,5 milliárddal 2015-ben. További adósságleírásról egyelőre nincs szó, ez tabutéma a német választásokig, de megfigyelők szerint ez elkerülhetetlen lesz a hivatalos, állami hitelezők részéről is.

Egyelőre nem született döntés az EKB kormányzótanácsának ülésén azzal kapcsolatban, hogy a többi jegybank példáját követve az EKB is nyilvánosságra hozza a kormányzótanács üléseinek jegyzőkönyveit. Az elmúlt hetekben maga Draghi is utalt rá nyilvánosan, hogy ezt a lépést a jegybank működésének átláthatósága, a folyamatok jobb megértése érdekében meg kell tenni. Ugyanakkor arra a csütörtöki sajtótájékoztatón is kitért, hogy a többi központi banktól eltérő az EKB szerkezete, hiszen az eurózóna 17 országának jegybankára ül a kormányzótanácsban, s el kell kerülni, hogy a jegyzőkönyvek nyilvánosságra hozásával az adott kormányok esetleg megpróbálják befolyásolni őket. Az igazgatótanács ősszel terjeszt javaslatot a kormányzótanács elé a kérdésben.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.