Drágán fogyhat a hoodiától

A vámosok egyre több Távol-Keleten feladott Hoodia-tartalmú fogyasztószert találnak. A Hoodia nemzetközileg védett növény, börtönt is kaphat a forgalmazó.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal által postaforgalomban végrehajtott vámellenőrzések során az tapasztalható, hogy Távol-Keletről érkező, egyre növekvő számú küldemény tartalmazP57 Hoodia Cactus Slimming Capsule” elnevezésű táplálékkiegészítő készítményt – adta hírül a NAV.

Valamennyi Hoodia nemzetségbe tartozó növényfaj szerepel a Washingtoni Egyezményben, amely a veszélyeztetett vadon élő állat- és növényfajok nemzetközi kereskedelmével összefüggésben tartalmaz rendelkezéseket.

Ennek megfelelően az ilyen növénynek – beleértve az élő és élettelen példányokat is –, illetve bármely részének és származékának az Európai Közösségbe történő behozatalához, vagy onnan történő kiviteléhez úgynevezett CITES engedély megléte és bemutatása szükséges.

A büntető törvénykönyv szerint a fenti szabályokat megsértők akár három évig terjedő szabadságvesztéssel is büntethetők, ezért a NAV az ilyen jellegű jogsértések esetén természetkárosítás bűntett elkövetésének gyanúja miatt büntetőeljárást kezdeményez.

A NAV 2012-ben 63 esetben több mint 10 ezer dobozba csomagolva, több mint 310 ezer darab Hoodia-tartalmú kapszulát foglalt le.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.