Drágább lett a magyar ipar

Emelkedtek az ipari termelői árak márciusban. A drágulás átlagosan 1,6 százalék volt.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) gyorstájékoztatója szerint, az idén márciusban a belföldi- és az exportárváltozás eredőjeként az ipari termelői árak 1,6 százalékkal emelkedtek az előző hónaphoz képest. Alapvetően a feldolgozóipari ágazatokban regisztrált árváltozások indukálják a termelői árindex alakulását. Jelentősebb árnövekedést a járműgyártás, a számítógép, elektronikai, optikai termékek gyártása, a kohászat, fémfeldolgozás és a gép, gépi berendezés gyártása területeken mértek a statisztikusok.

Márciusban az ipar belföldi értékesítési árai az előző havihoz közel azonos szinten maradtak, csupán 0,1 százalékkal csökkentek, amit elsősorban a jelentős súlyú villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás ágazat 0,4 százalékkal alacsonyabb árai okoztak. A feldolgozóipari ágazatok értékesítési árai szintén alig változtak, összességében 0,1 százalékkal nőttek. A legnagyobb mértékben, 2,2 százalékkal a számítógép, elektronikai, optikai termékek gyártása erősített.

Csökkentek az árak, 2,9 százalékkal a gyógyszergyártásban, 1,1 százalékkal a kokszgyártás, kőolaj-feldolgozás területén, 0,2 százalékkal az egyéb feldolgozóiparban és javításban. Az előző hónaphoz képest nem változtak az élelmiszer-ipari árak. A feldolgozóipar többi területén az áremelkedések mértéke 0,1 és 1,2 százalék között alakult. Tavaly márciushoz viszonyítva a belföldi értékesítési árak 0,7 százalékkal emelkedtek, a feldolgozóipari ágazatoknál összességében 1,7 százalékkal nőttek az árak.

Az ipar forintban mért exportértékesítési árai 2013 márciusában az előző havihoz képest 2,6 százalékkal nőttek. Ennek oka főként a forint mindkét devizanemmel szembeni gyengülése volt: az euróhoz mérten 3,6, az amerikai dollárhoz képest 6,8 százalék volt a változás. Minden feldolgozóipari ágban nőttek az árak, átlagosan 2,7 százalékkal. A legnagyobb mértékű, 3,8 százalékos áremelkedések a vegyi anyag, termék gyártásában voltak. De 3,6 százalékkal drágult a kohászat és a fémfeldolgozásban, 3,3 százalékkal a textil- és bőriparban is.

Ismét csökkentek, most 0,4 százalékkal az árak a villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás ágazatban. Az előző év azonos időszakához viszonyítva az ipar forintban mért exportárai 3,2, a feldolgozóipari ágazatok árai 3,1 százalékkal emelkedtek.

A belföldi értékesítésben az ágazatok rendeltetés szerinti csoportjai közül 2013 márciusában az előző hónaphoz mérve az árak az energiatermelő ágazatokban 0,6 százalékkal mérséklődtek, a továbbfelhasználásra termelő ágazatokban 0,6 és a beruházási javakat gyártó ágazatokban 0,9 százalékos árnövekedést mért a KSH.

A fogyasztási cikkeket gyártó ágazatok árai az előző hónaphoz képest nem változtak. Az előző év márciusával összehasonlítva az energia- és továbbfelhasználásra termelő ágazatokban összességében szinten maradtak az árak, míg a beruházási javakat előállító ágazatokban 1,8, a fogyasztási cikkeket gyártó ágazatokban pedig 2,8 százalékkal növekedtek az árak.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.