Drágább lesz a krumpli, olcsóbb a tojás és a marhahús

A márciusi télies időjárás miatt emelkedik a zöldségek ára, ám a marhahús és a tojás akár olcsóbb is lehet – legalábbis az áprilisi mezőgazdasági termelői árstatisztika alapján.

Áprilisban a mezőgazdasági termelői árak 11,5 százalékkal emelkedtek az egy évvel korábbihoz képest. Az élő állatok és állati termékek árának 3,2 százalékos növekedése messze elmaradt a növényi termékek 15,9 százalékos drágulásától – adta hírül a KSH.

2013-ban eddig a növények közül a gabonából és az ipari termékekből a tárolt mennyiséget értékesítették, ezért még a 2012. évi záró készletek határozzák meg az árakat. A zöldségeknél viszont elkezdődött a primőr termékek értékesítése, de az árakat növelte a márciusi télies időjárás is.

Januárban a kukorica árszintje megdöntötte a 2011-es rekordot, a búzá pedig megközelítette azt – azóta azonban mérséklődnek a felvásárlási árak. A krumpli a tavalyihoz képest sokkal drágább lehet: a 2012-es alacsony felvásárlási áraknál az idén áprilisban 78,5 százalékkal fizettek többet a termelőknek.

A zöldségfélék ára 6,8 százalékkal emelkedett áprilisban, a lecsószezon kezdetén. A paradicsom ára mind a piacon, mind a felvásárlásnál közel 20 százalékkal emelkedett. Eközben a paprika ára a piacon több mint 17 százalékkal csökkent, míg felvásárlási ára ugyanennyivel nőtt.

A vágóállatok áprilisi termelői árszintje 3,4 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. A vágómarha felvásárlási ára 23,7 százalékkal csökkent. A baromfi árnövekedése továbbra is 10 százalék felett maradt. A vágósertés termelői árának növekedése tavaly áprilisban 22,5, idén már csak 3,2 százalék volt. Áprilisban a vágósertés felvásárlási ára 395 forint volt kilogrammonként.

A tej felvásárlási ára év eleje óta lényegében stagnált, 95 forintba került literenként, így a 2012. áprilisihoz képest a termelői árszintje 5,9 százalékkal nőtt. A tojás termelői árszintje az előző év azonos időszakához viszonyítva 20,7 százalékkal csökkent, ami a tavaly bevezetett baromfitartási jogszabály miatt kialakult hirtelen árnövekedést (63,4 százalék) részben kompenzálta.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.