Drágább zöldség, olcsóbb hús

A zöldség drágább, a hús olcsóbb, mint egy éve. Igaz, mindkettő egyre kevésbé az. A krumpli viszont már majdnem 60 százalékkal többe kerül, mint egy éve.
Februárban 2,8 százalékkal álltak magasabban a mezőgazdasági termelői árak az előző év azonos időszakához képest. A növényi termékek ára 7,3 százalékos, az élő állatok és állati termékeké pedig 5 százalékos csökkenést mutatott - jelentette kedden a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Az előző hónapban 4,8 százalékos volt a mezőgazdasági termelői árak átlagos emelkedése. A növényi termékek januárban 10,5, az élő állatok és állati termékek 4,7 százalékkal drágultak. A növényi termékek ára tavaly augusztus óta emelkedik éves összevetésben, de november óta egyre lassabb ütemben. Az élő állatok és állati termékek árcsökkenése tizenötödik hónapja tart.

A gabonafélék ára 2,3 százalékkal emelkedett februárban a januári 4,9 százalék után. A burgonya áremelkedése viszont felgyorsult a januári 54,2-ről 58,4 százalékosra. A gyümölcsfélék termelői ára 26, az olajos magvaké 9,2 százalékkal emelkedett.

Az élő állatok termelői ára 3,7, az állati termékeké 7,8 százalékkal alacsonyabb volt a tavaly februárinál. A vágósertések felvásárlási ára 6,9, a marháé 2,2, a baromfié 3,5 százalékkal csökkent az egy évvel korábbiakhoz viszonyítva. A tej ára továbbra is 12,9 százalékkal alacsonyabb a tavaly februárinál. A tojás 4,1 százalékkal volt olcsóbb és a méz is 5,6 százalékkal kevesebbet ért.

A KSH korábbi jelentése szerint az élelmiszerek fogyasztói ára februárban 1,3 százalékkal emelkedett. Ezen belül az idényáras élelmiszereké (burgonya, friss zöldség, gyümölcs) 20,5, a cukoré 17,5, az étolajé 13,8 százalékkal nőtt. A sertéshús ára - az áfa-csökkentés hatásával együtt - 17,5, a tejé 9,1, a sajté 6,4 százalékkal csökkent.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.