Drága embereit küldte a BÉT-re Matolcsy

Megkezdte tulajdonosi lehetőségei kiaknázását a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT) a Magyar Nemzeti Bank (MNB). Első körben a jegybank embereit ültette be tőzsde vezető testületeibe.

Az osztrákoktól megvásárolt pakettel a BÉT 75,8 százalékos tulajdonosává vált MNB javaslatára öt jegybanki, további egy MNB-érdekeltségű társaságot irányító személy, továbbá a kibocsátók és az értékpapír-kereskedők két-két képviselője került a BÉT vezető testületeibe a mai rendkívüli közgyűlésen – számolt be a Világgazdaság.

Az ötfős igazgatóság (it) tagjai: Nagy Márton, az MNB alelnöke, Bacsa György, a Mol üzletfejlesztési igazgatója, Barlai Róbert, az OTP Bank ügyvezető igazgatója, Selmeczi-Kovács Zsolt, a százszázalékos MNB-tulajdonú Giro Zrt. vezérigazgatója, Végh Richárd, az MNB piacfelügyeleti igazgatója.

Az ugyancsak ötfős felügyelőbizottság (fb) tagjai: Gerhardt Ferenc, az MNB alelnöke, Kuti Zsolt, az MNB monetáris politikai és pénzpiaci elemzési igazgatója, Bartha Lajos, az MNB pénzforgalmi és elszámolási igazgatója, Herczku György, a KBC Securities Magyarországi Fióktelepének vezetője és Régely Károly, a Concorde Értékpapír Zrt. vezérigazgatója.

A választások annak ellenére történtek meg, hogy Dióslaki Gábor, a Tőzsdei Egyéni Befektetők Érdekvédelmi Szövetségének elnöke vitatta a közgyűlés szavazóképességét. Egyúttal megjegyezte, súlyos összeférhetetlenség áll fenn az MNB tőzsdefelügyeleti és -tulajdonosi jogosítványa között.

A közel 0,5 százalékos BÉT-részvényes Korányi G. Tamás, a napi.hu főszerkesztője pedig azt sérelmezte, hogy a magyarországi tőzsde 151 éves történetében először fordul elő, hogy az értékpapír-kereskedő szakma egyetlen fővel sem képviselteti magát a legfőbb vezető testületében.

Az új it és fb tagjai – az MNB javaslatára – a korábbi testületben lévők havi tiszteletdíjának a többszörösét kapják. Az it elnöke a mindenkori legkisebb kötelező minimálbér – ez az idén 105 ezer, 2016-ban pedig a kormány mai döntésének függvényében várhatóan 112 ezer forint lehet – hétszeresét, szemben az eddigi 246 500 forinttal, az it tagjai az ötszörösét, míg az elődök 212 500 forintot vihettek haza havonta.

Az fb elnöke az it-tagokkal azonos tiszteletdíjban részesül majd, szemben az eddigi 170 ezer forinttal, az fb-tagok pedig a legkisebb kötelező minimálbér háromszorosát kapják majd, miközben e testület korábbi alelnöke munkáját havi 127 500, míg tagjaiét 80 ezer forinttal honorálták.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.