Döntéshiány miatt súlyos késésben a vidékfejlesztési pályázatok

Év végéig az uniós vidékfejlesztési támogatás 70 százalékára kiírják a támogatást, de a töredékét sem fizetik ki, mert a Vidékfejlesztési Államtitkárság nem hozta meg a támogatói döntéseket.

Újabb 200 milliárd forintos összegben ír ki pályázatokat a Miniszterelnökség a Vidékfejlesztési Programban, és ezzel az elkölthető összeg 70 százalékát, 1100 milliárdot papíron már elköltik. Kifizetni azonban alig 70 milliárdot fizetnek ki - az is a korábbi évekről elmaradt kifizetés teljesítése - írja az agrárszektor.hu.

Kis Miklós Zsolt vidékfejlesztésért felelős államtitkár a portálnak elismerte: nem teljesül az idénre szóló 200 milliárd forintos kifizetési terv. Ennek legfőbb oka, hogy nem születtek meg a pénzlehívásokhoz szükséges támogatói döntések.

Az uniós pályázatok általában utófinanszírozással valósulnak meg, ugyanakkor az Orbán-kormány számos területen előlegfizetést ígért a pályázóknak. Ezt azonban az Európai Unió nem nézi jó szemmel, mivel korábbi tapasztalatai szerint elfolyhatnak a pénzek, ha a megvalósulás ellenőrzése előtt kifizetik azokat. Ezért nincs meg a forrás ilyen mértékű előlegfizetéshez.

A Miniszterelnökség a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalt (MVH) igyekszik rávenni, hogy fizessen előleget az agrár-környezetgazdálkodási, illetve az ökológiai pályázatokra.

Magyarország várhatóan programmódosítást kezdeményez az Európai Uniónál, ugyanis itthon nem népszerűek azok a pályázati célok - például az energiahatékonyság javítása - amelyeket az unió szívesen támogatna. Nálunk elsősorban a különféle területalapú támogatásokra van a legnagyobb igény.

A portál kiemeli, hogy az eddig megjelent pályázati felhívások menet közben több mint 150 alkalommal módosultak. Az államtitkár szerint ezek egy része technikai korrekció volt csupán, más részüket pedig éppen a lehetséges pályázók kérésére módosították.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.