Dönget az első magyar összecsukható, elektromos robogó

Kihajtogatták az öreg Skodából, s gurult egy kört a Nemzeti Közlekedési Múzeum kiállító terében a Moveo, ezzel úgymond megtette az első hivatalos útját az Antro Nonprofit Kft. és a Moveo Zrt. közös gyermeke, a fejlesztők szerint az ország első elektromos, összecsukható robogója.

Hogy milyen sorsa lesz, az a két társaság vezetőjének Győrffy Orsolyának és az egyik fejlesztőnek Hivessy Gézának a szavai alighanem jól tükrözik. A Népszadságnak elmondták, hogy a jelenleg a Moveo egy sorozatgyártásra érett prototípus, s jócskán akad iránta érdeklődő, ám csupán külföldi.

Az európai formaoltalommal és immár magyar szabadalmi védelemmel is rendelkező Moveot mindennyian külföldre vitték volna, azt pedig egyelőre nem szeretnék. Itthon szeretnék elindítani a gyártást - fejtette ki Győrffy Orsolya.

Éppen ezért most is befektetőt keresnek, de itthon egyelőre nem túl nagy az érdeklődés. Ezt az ügyvezető elsősorban azzal magyarázta, hogy a zöldtechnológia jelentősége és a figyelem iránta itthon még korántsem akkora, mint Nyugat-Európában. E mellett azt is tudomásul kell venniük, hogy a hitelválság miatt egy egyébként kockázatos innovációs befektetési lehetőség iránt a korábbiaknál is kevesebben érdeklődnek.

A Moveo-projekt eddig egyetlen befektetője Slezák Tamás kifejtette, hogy a sorozatgyártás elindításához, mintegy 5,6 millió euróra lenne szükség. A befektetés kalkulációik szerint mintegy 2,5 év alatt megtérülne. Ehhez persze az kellene, hogy a gyártás mennyisége a harmadik évben elérje az évi 15 ezer darabot. Ez az első évben még 7, a másodikban pedig 10 ezer lenne. Szerintük ez a mennyiség bőven értékesíthető az európai piacon, miután

Európában csak tavaly az elektromos robogók forgalma mintegy 20 százalékkal emelkedett - mondta Slezák Tamás. A kereslet meglátásuk szerint főleg Nyugat-Európából érkeznek nagyobb volumenben, itthon leginkább flottamegrendelésekkel kalkulálnak, ha elindul a sorozatgyártás. Mint mondták az első hazai megrendelés egyébként már meg is érkezett hozzájuk.

Az összecsukható Moveo azért nem az olcsó kategóriás robogók közzé kerülne, miután Hivessy Gáza szerint az ára 2400 euró plusz áfa körül lenne. Ezért az árért egy 25 kilogrammos kompozit, önhordó testet kapna az ember. A Moveo mindkét kerekét hajtják, így 50 kilométer/órás sebességre képes, s egy töltéssel körülbelül 35 kilométer útat képes megtenni.

Az összecsukható Moveo azért nem az olcsó kategóriás robogók közzé kerülne
A MOVEO - ULTRAKÖNNYŰ, ÖSSZEHAJTHATÓELEKTROMOS ROBOGÓ BEMUTATÁSÁRA
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.