Domokos: ezermilliárddal nő idén az államadósság

Domokos László, Állami Számvevőszék (ÁSZ) elnöke a 8. Pécsi Pénzügyi Napokon tartott előadásában hangsúlyozta: Magyarország államadósság-mutatója 2014-ben is javulni fog, mert a GDP növekedése várhatóan meghaladja az államadósság növekedésének ütemét. "Sok közgazdász ezt az államadósság kinövésének nevezi" - mondta.

Az ÁSZ elnöke felhívta a figyelmet arra, hogy reális célként az államadósság növekedésének lassítása tűzhető ki, mert az adósság abszolút összege minden kormányzati erőfeszítés ellenére is várhatóan emelkedni fog, 2014-ben közel 1000 milliárddal.

"A GDP 3 százalékának megfelelő hiány is több mint 900 milliárd forinttal növeli az államadósságot, és ehhez jönnek a finanszírozási többletköltségek" - tette hozzá.

Domokos László utalt rá, hogy az alaptörvény szerint az államadósságot a GDP 50 százaléka alatt kell tartani, és amíg ez a cél nem valósul meg, addig – a rendkívüli helyzetektől eltekintve – a GDP-arányos államadósságot évről évre mérsékelni kell. Rámutatott, hogy az ÁSZ az ellenőrzési tervét az államadósság-mutató javítása figyelembevételével határozza meg.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.