Dollártól drágul a benzin

Az amerikai gazdaság kiváló teljesítménye, az Európai Központi Bank (EKB) havi 60 milliárd eurós kötvényvásárlási programjának múlt heti beindítása, továbbá a Görögország felől érkező aggasztó hírek komoly lökést adtak a dollárnak, amely egyre jobban beéri az eurót. Jelenleg 1,05 dollárt kell adni egy euróért.

Saághy Pál, az Equilor devizapiaci szakértője szerint a dollár némiképp túlértékelt, árfolyamába már beépült a közelgő amerikai kamatemelés hatása is.

Az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed nyilatkozataiból az elemző arra következtet, hogy még két hónapig tartja magát a semleges álláspont, utána viszont bármelyik hónapban dönthetnek a 2008 decembere óta 0,25 százalékon álló alapkamat emeléséről. Az EKB gazdaságélénkítést célzó likviditásbővítő programja minden valószínűség szerint célt ér, azaz az euróövezet gazdasága megkapja azt a szükséges pluszt, amely a fenntartható fejlődés irányába navigálja a közös pénz használóit.

A gázolaj 20, a benzin 30 forinttal kerül többe, mint másfél hónapja
A gázolaj 20, a benzin 30 forinttal kerül többe, mint másfél hónapja
Kurucz Árpád / Népszabadság

Mindez a szoros kereskedelmi kapcsolatokon keresztül a zónán kívüli európai országokra, így ránk is kedvezően hat, bár a forintot inkább gyengíteni kellene ahhoz, hogy az árfolyamból fakadó versenyképességi előnyöket ki is tudjuk aknázni. A hetekben a forint kétszer is támadást intézett a 303-as ellenállási szint legyűrésére, de rendre visszapattant onnan. A 2008-as 228 forintos mélypont óta felrajzolt trendvonalon – technikai alapon – a 303-as szintnél lenne a forint helye, de a mostani 306 körüli eurókurzus is teljesen normálisnak mondható Saághy szerint, hiszen egyre több jel utal arra, hogy a magyar gazdaság alapjai szilárdak, s ez – megtámogatva a tartósan többlettel záró fizetési mérleggel – alapvetően kedvez a forintnak.

Az Equilornál a 300–305 közötti sávba beszorított forintárfolyammal számolnak az idén, de a CIB Bank elemzői szerint is 310 forint alatt marad a kurzus. A dollár viszont 2001 után ismét átlépheti a 300 forintos küszöböt, ehhez az kell, hogy az euró/dollár keresztárfolyam az 1,03-as szintig süllyedjen, ezzel párhuzamosan az euró kurzusa elérje a 310 forintot. Egyik sem teljesíthetetlen feltétel. Mindamellett kérdésünkre Saághy kevés valószínűséget adott annak, hogy tartósan 300 forint fölé menjen a dollár, amely elsősorban az üzemanyagárak alakulása szempontjából lélektani fontosságú, hiszen a árszintet az olajár mellett ez határozza meg. Emiatt drágulnak itthon az üzemanyagok. Február eleje óta a benzin ára átlag 30, míg a gázolajé 20 forinttal emelkedett.

Nagy kérdés, hogy a jelen helyzetben a Magyar Nemzeti Bank (MNB) csökkenti-e a tavaly július óta 2,10 százalékon álló alapkamatot. A lengyelek két hete kettőről 1,5 százalékra mérsékelték rátájukat, nálunk ilyen durva vágás nem várható. Bár a körülmények egyértelműen a csökkentés irányába mutatnak, piactesztelési szempontból az MNB vélhetően csupán tíz bázispontot farag le március 24-i ülésén a kamatból – véli Saághy. A piaci előrejelzések fél év múlva 10-15 bázisponttal alacsonyabb kamatkörnyezetet mutatnak.

Amúgy az MNB a februári, –1,0 százalékos infláció, a dráguló olaj, a nyugati konjunktúra erősödése és az EKB lazító programjának eurógyengítő hatása miatt akár el is halaszthatja a vágást, és emiatt nem érhetné szemrehányás. Érdemes lesz még figyelni a péntekre, amikor is a Magyarországgal kritikus S & P dönt az adósbesorolásunkról. Saághy szerint a hitelminősítő egy fokozattal felminősítheti az államadósságot, ám az még így is a bóvli kategóriában marad. Ennek ellenére egy ilyen lépés megacélozná a forint árfolyamát.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.