Dollárral árasztják el Európát

Megállapodott a Fed és az Európai Központi Bank arról, miszerint az amerikai jegybank dollár likviditást biztosít az európai bankok számára. A piacok kitörő örömmel fogadták a hírt.

Az elmúlt napok negatív hírei után – ilyen volt az a pletyka, többek között a francia bankok dollárlikviditási problémával küzdenek – megoldódni látszik a kérdés. A Fed és az EKB devizaswap ügyletről állapodott meg. Így az európai bankok likviditása rövid távon biztosítva lesz - írja az MFOR.

A megállapodáshoz csatlakozott a svájci, az angol, a japán központi bank, így öten közösen három dollártendert szerveznek az év végéig. Az első nyíltpiaci műveletet október 12-én hajtják végre, majd november 9-én és december 7-én jönnek a továbbiak, egyenként nagyjából három hónapos lejárattal, ami az utolsó esetében 2012 márciusát jelenti.

A piacokon hurráoptimizmus lett úrrá, a dollár 1,39 fölé ugrott az euró ellenében, miközben reggel még 1,37 –nél kereskedtek vele. A tőzsdéken is szárnyalás kezdődött, a Dax a hírre közel két százalékkal ugrott meg, és az angol FTSE is 1 százaléknál nagyobb mértékben erősödött.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.