Dolgozóival osztotta meg nyereségét a Samsung

Nem kápráztatták el a befektetőket a Samsung tavalyi utolsó negyedévéről kedden közölt számok. A dél-koreai elektronikai óriás felszálló pályán maradt ugyan, de úgy tűnik, sehogy sem tudja elérni a szökési sebességet, amivel végképp lerázhatná riválisait.

A cég 55,5 milliárd dolláros bevételre tett szert, ami szerény, ötszázalékos bővülés a 2012 végihez képest. Nagyobb megütközést keltett az üzemi eredmény 6 százalékos éves szintű csökkenése, míg a megelőző, történelmi rekordot hozó negyedévhez képest 18 százalékos az elmaradás.

A Samsung így is masszívan nyereséges maradt, profitja 7,8 milliárd dollár volt. A gyengébb mutatók vizsgálata során kiderült, hogy az elemzők elsiklottak egy lényeges tényező fölött: nevezetesen a Samsung az év végén valamennyi dolgozójának megköszönte a munkáját egy átlagosan négyezer dolláros csekk formájában.

Vagyis a 240 ezer alkalmazott számára közel egymilliárd dollárt fizetett ki az 1993-ban meghirdetett megújulási stratégia sikeres végrehajtásáért hálás Lee Kun-hee elnök, aki a Samsungot megalapító édesapjától hat évvel korábban vette át a vállalat irányítását. Azóta a tévépiacon a Sony-t, a mobiltelefon-piacon a Nokiát, és az okostelefon-piacon az Apple-t is sikerült maguk mögé utasítaniuk, globális technológiai óriásvállalattá alakítva az egykor még lenézett márkát.

Lee gesztusát azonban nem mindenki értékelte. A magyar államadósság egytizedét birtokló Templeton befektetési társaság elnöke, Mark Möbius azon háborodott fel, hogy Lee nem a részvényesek, hanem csak a saját dolgozói között osztotta ki a nyereség egy részét.

A részvényesek közül többen azt szorgalmazzák - mint a vetélytárs Apple-nél Carl Icahn nagybefektető -, hogy a gigantikus készpénztartalékok egy részét osszák szét a részvényesek között. Erre azonban hiába várnak, a dél-koreai cégeknél ugyanis az osztalék hagyományosan nagyon alacsony, egy százalék alatti, ezért sem annyira keresettek a részvényeik. Igaz, emiatt a szélsőséges árfolyammozgásoktól is mentesülnek. 

A záró negyedév profitcsökkenésében nemcsak a szocialista érát idéző nyereségrészesedések kifizetése, hanem az okostelefon-üzletág szerényebb teljesítménye is közrejátszott. A Galaxy S4 és Note modellek teret vesztettek a szeptembertől forgalmazott iPhone 5S és 5C készülékekkel szemben, de ezt az új csúcsmodell, az S4 februári piacra dobásával várhatóan ellensúlyozni tudják. A szórakoztatóelektronikai üzletág - ideértve a tévégyártást - a Bloomberg elemzői szerint gyengén teljesített, a csipgyártó üzletág viszont erős évet zárhatott az előzetes adatok szerint.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.