Dől a pénz a költségvetésbe

Az új adónemekből érkező bevételekkel magyarázza a nemzetgazdasági tárca, hogy kedvezőbb lett a március végi hiány a vártnál. Az éves terv 56 százalékánál tart a büdzsé, ami jónak számít.

Meglepően alacsony deficittel zárt az államháztartás központi alrendszere márciusban, a "mindössze" 154 milliárd forintos hiány leginkább az előző éveknél nagyobb bevételeknek köszönhető. Ez évek óta a legkisebb összeg márciusban, tavaly a harmadik hónapban 231 milliárd volt a deficit.

A negyedév végére így az önkormányzatok nélkül számolt pénzforgalmi hiány 493,6 milliárd forint lett, ami az egész éves terv 56 százaléka. Ez kiemelten jó aránynak számít, miután az év második felében – főként az utolsó hónapokban – nagyobbak a bevételek, ezért az első negyedév végén ennél nagyobb deficit sem volna meglepő.

A Nemzetgazdasági Minisztérium szerint a kedvezőbb márciusi számok mögött a magasabb adóbevételek állnak. Részben az áfabevételek lettek magasabbak, másrészt az új adónemekből érkezett több a magyarázat szerint. Ez vélhetően a tranzakciós illetéket takarja, amelyből még februárban a vártnál sokkal kevesebb folyt be a büdzsébe – a januári készpénzfelvételek és utalások alapján. A mérsékeltebb bevételeknek ugyanakkor magyarázata lehetett, hogy sokan hozták előre decemberre a készpénzfelvételt és az átutalásokat, így kikerülve az új adót. Februárra ugyanezt már nem lehetett megtenni, így a márciusi bevételekre jótékonyan hathatott az új banki teher.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.