Diszkontláncot indít a CBA

Az első körben hat Cent diszkont nyitása biztos, ám a CBA vezetősége néhány éven belül 150-200 üzletből álló hálózatot hozna létre. Az első üzletet csütörtökön nyitották meg, Mogyoródon.

Elővárosokban, kisebb vidéki városokban fog terjeszkedni a Cent diszkontlánc - engedett bepillantást a cég elképzeléseibe Fodor Attila szóvivő abból az alkalomból, hogy a hazai lánc megnyitotta első diszkontját Mogyoródon. A jövő év első felében további öt helyszínen, Alsónémediben, Enyingen, Kunszentmártonon, Mórahalmon és Kaposváron nyílik Cent diszkont - amivel azért még nem okoznak álmatlan éjszakákat a több, mint száz üzlettel rendelkező Lidl és a tavaly első nekifutásra 45 üzletet nyitott Aldi itteni vezetőinek -, de aztán felpörgetik a terjeszkedést - ígéri Fodor Attila, aki szerint egy éven belül már egy tucat "Centet" nyitnak, méghozzá zöldmezős beruházásként, majd néhány év múlva 150-200 üzletre fejlesztik a hálózatot.

A CBA már euróra váltott: Mogyoródon felavatta az első Centet
cba megnyitó

Ez viszont igencsak erőltetett menetet sejtet: az üzletnyitásokban nem éppen visszafogott Lidl egyik vezetője lapunknak korábban úgy nyilatkozott, hogy évi 20 zöldmezős beruházásnál többet nehezen tud elképzelni a hazai piacon. Igaz, az egyelőre csírájában létező új diszkontlánc sajátossága, hogy kizárólag a CBA vezetőségét tömörítő, CBA Kft. tagjainak a közös beruházása. Fodor szerint a közös beruházás a jelenlegi CBA-vezetéshez hasonlóan közös döntéshozatalt fog jelenteni, így a tagok között nem lesz egyenlőbb tag az egyenlők között.

A Cent afféle "lágydiszkont" lesz: jellemzően 800- 1200 cikkelemet polcaikon tartó keménydiszkontokkal (Aldi, Lidl) szemben 3500 termék lenne a Cent polcain - némileg emlékeztetve a diszkontpiacon akkor "leglágyabbnak" mondható egykori Plus diszkontok működésére. Mint ismert, a Plust a Spar nemrég szőröstül-bőröstül felvásárolta a Tengelmanntól, majd saját képére formálta a lánc élelmiszeráruházait.

Elvileg adná magát a feltételezés, hogy a CBA a Centtel betöltse a Plus megszünésével a kereskedelmi kínálatban keletkező rést,  ám éppenséggel nem erre rímel, hogy a CBA vezetése - a hírek szerint - már jóval korábban tervbe vette a saját diszkontlánc indítását, így Veresegyházon már jó ideje működött egy diszkont üzletük. Piaci elemzők inkább a "hálózat a hálózaton belül" - fejlesztési elvre helyeznék a hangsúlyt: mintha a CBA arra törekedne, hogy a jelenleg javarészt franchise partnerekből álló 3500 darabos CBA üzletflottán belül egy, a vezetéshez szorosabban kötődő, ütésállóbb "kemény magot" alakítson ki.

A szcenárió szerint ebbe a vonulatba tartozna a nyár elején indult, a kifejezetten reprezentatív megjelenésű - és a hagyományos társult CBA üzletekhez képest jóval szigorúbb üzemeltetési elveket követő - Príma üzlethálózat, amely mára 49 darabosra bővült. A Cent diszkont szervezési elvéről szólva Fodor Attila úgy nyilatkozott: nincs olyan irányelv, ami megszabná, hogy egy, már létező társult CBA üzlettől milyen távolságra létesülhet új Cent. Más szóval, ha nagyobb fordulatszámot vesz a hálózatfejlesztés, úgy gyakorlatilag biztos, hogy társult CBA üzletre fog nyitni egy-egy Cent.

Tény, hogy a CBA vélelmezett koncentrálódása nem lenne példa nélküli a piacon: a hipermarketek és a diszkontok szorításában a hazai láncok házatáján napirenden vannak a céges fúziók. Így a Coop-csoporton belül a Nyírzem csoport a Mecsek Fűszért 2007-es felvásárlása után az idén a szintén a Coop-hálózathoz tartozó Mezőkövesd Zrt.-t is megszerezte, a Realnál pedig a nemrég az egyik tagvállalat, Alaszka Kft. lépett, és felvásárolta a másik Real-tagot, a gyulai Élésker Kft.-t.

Bár a hazai láncok az eddigi években sikerrel vették fel a kesztyűt a hipermarketekkel szemben - 28 százalékos piaci részesedésük egyedülló a régióban - azonban a helyzetüket idővel kikezdhetik a lakóhely közvetlen közelébe települő, gőzerővel fejlesztő diszkontok, arról nem is beszélve, hogy a hipermarketek piacának telítődésével az utóbbi időben a Tesco is egyre inkább a kisebb üzletek nyitásának irányába mozdult el.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.