Dioxingyanús hús és zsír Magyarországon

Sertészsír és kolbásszal töltött karaj is szerepel a Magyarországra érkezett dioxingyanús termékek között. A szakemberek már vizsgálják, mely cégektől, hová kerülhetett az élelmiszerekből.

Dioxingyanús ír sertéshús és hústermékek érkeztek Magyarországra - közölte a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal (MgSzH) hétfőn.


Múlt pénteken a magyar élelmiszerlánc-biztonságért felelős hatóság tájékoztatást kapott, hogy Lengyelországból ír eredetű sertészsír érkezett Magyarországra. A hivatal sajtóirodájának tájékoztatása szerint a Nutrifer Kft.-nek leszállított 10,5 tonna ír sertészsír a Del Pierre Central Europe Kft. tulajdonát képezi. A hatóság négy tétel sertészsírt zárolt, összesen 14,985 tonnát.


A Hungarocasing Kft. részére - az országba érkezett riasztás szerint - 31,56 tonna ír származású sertészsírt szállítottak. A magyar hatósági ellenőrök pedig 9,15 tonna 25 dekagrammos kiszerelésű sertészsírt zároltak. A vállalkozás értesítette vevőit a már kiszállított termékek visszahívásáról.

Az EU gyorsriasztási rendszerében Magyarország tájékoztatást kapott a hétvégén arról is, hogy további négy, ír eredetű sertéshús-szállítmány érkezett Magyarországra. A hétvégi riasztásban jelzett ír sertéshúst Németországon keresztül, egy ottani nagykereskedő értékesítette tovább egy Komárom-Esztergom megyei, két Pest megyei és egy Győr-Moson-Sopron megyei vállalatnak: különböző időpontokban, szeptember 29. és november 18. között.


A hétvégi riasztást követően az élelmiszerlánc-biztonsági szervezet munkatársai haladéktalanul megkezdték az esetek kivizsgálását.


A Komárom-Esztergom megyei Palatin Kft. részére szeptember 28-án feladott 1,998 tonna sertés karaj egynegyedét már feldolgozták az üzemben kolbásszal töltött karajnak. A még készleten lévő 1,35 tonnát a hatósági állatorvosok zárolták. A legyártott késztermékből 200 kilogrammot szintén megtaláltak a cég raktárában. Így kereskedelmi forgalomba mintegy 400 kilogramm került. A gyártási dokumentációt, valamint az elosztási listát a megyei hatósági szakemberei jelenleg is vizsgálják.


Pest megyébe a Prémium Meat Kft.-hez november 3-án feladott 20,949 tonna és a Global Meat Kft. részére november 18-án szállított 21,771 tonna sertéshús, valamint a Győr-Moson-Sopron megyébe a Kaiser Food Kft. részére november 13-án feladott 6,995 tonna sertéshús szállítmányt, azok lehetséges feldolgozását, kiszállítását a hatósági állatorvosok jelenleg is vizsgálják - tartalmazza az MgSzH közleménye.

Transzparensükön ezzel a szöveggel:
Transzparensükön ezzel a szöveggel: "Nincs karácsonyuk, nincs jövőjük a sertéstenyésztő ír farmereknek! - sertésenyésztők tüntetnek a mezőgazdasági minisztérium épülete előtt Dublinban
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.