Diósgyőr a csokimikulás-nagyhatalom

Öt kontinenst lát el csokimikulással a diósgyőri csokigyár. Külön recept alapján készítik a télapót az angol és a német piacra is. 

Még a csokinagyhatalomnak számító Belgiumban és Svájcban is javarészt magyar csokimikulást kapnak holnapután a gyerekek, akiknek nem virgácsot szán a télapó. Csokimikulásban ugyanis Magyarország, azon belül is Diósgyőr a nagyhatalom. A Diósgyőri Édesipari Gyár 1991 óta ugyanis a Nestlé egyetlen olyan üzeme, amely kizárólag üreges csokoládéfigurákra specializálódott. Tíz csokimikulásból kilencet külföldre szállítanak innen.

Minthogy a világon mindenütt egyre fontosabb a minőségi csokimikulás, ma már szégyellnivaló a nugátból, álcsokiból készült figura, ezért a gyár valamennyi terméke valódi csokoládéból készül. Az idei karácsonyi szezonban minden eddiginél több, 31 millió darab üreges csokoládéfigura készül. Kevesen tudják, de a gyárban vannak olyan termékek, amelyek kézi csomagolást igényelnek.

Magyarország abban is "nagyhatalom", hogy számos, az édességiparban ma már bevett újítás innen indult útjára. Magyar szakemberek találták ki például a dúsított figurákat, amelyek csokoládéja kekszet, mogyorót vagy gabonapelyhet tartalmaz.

A gyárban ennek megfelelően alakítják a különböző piacokra készülő csokik ízvilágát is, például a britekhez a magyar ízlés szerint elképesztően édes, karamelles ízesítésű tejcsokit szállítanak. Németországban a mogyorós és a mentolos a nyerő.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.