Díjjal csökkenő közszolgáltatási színvonal

A szolgáltatási színvonal csökkenését és elbocsátásokat eredményezhet a lakossági víz- és szemétdíjak 10 százalékos csökkentését indítványozó fideszes törvényjavaslat - közölte megkeresésünkre az egyik érintett szakmai szövetség ügyvezetője.

A Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetsége tagjait meglepetésként érte a viziközműszolgáltatások és a hulladék-közszolgáltatások díjának 10 százalékos csökkentésére vonatkozó egyéni képviselői törvényjavaslat - közölte megkeresésünkre Farkas Hilda ügyvezető annak kapcsán, hogy a fideszes Németh Szilárd szerdán ilyen tartalmú törvényjavaslatot nyújtott be.

Nem tudnak arról, hogy a javaslatban szereplő mértéket, a bevezetés idejét, illetve a közszolgáltatásra gyakorolt hatását megalapozó vizsgálatok előzték volna meg. Ilyen értelemben ezt egy politikai javaslatnak tekinti, ami ellen nagyon nehéz szakmai érveket felhozni. Az előterjesztő feltehetően nem vizsgálta, és nem is köteles vizsgálatokkal alátámasztani azt a feltételezést, hogy egy közszolgáltató valóban a nyeresége terhére viselné-e az ebből eredő bevételkiesést, vagy a szolgáltatás terhére kell azt kigazdálkodnia.

A kérdéses közszolgáltatások díjképzésének módját az év elején a viziközműtörvény illetve a hulladéktörvény egyértelműen meghatározta. Ennek alapján a közszolgáltató elkészítette 2013. évi pénzügyi tervét, illetve az önkormányzati testületek megalkották a díjakra vonatkozó rendeleteiket. A közszolgáltatók gazdálkodásának tervezhetőségét rendkívül elbizonytalanítja az évközbeni változtatás, hiszen nem lehet úgy felelősen gazdálkodni, ha a peremfeltételek állandóan változnak - fogalmazott az ügyvezető. Ha a közszolgáltató szembesülni kényszerül ezzel a bevételkieséssel, a kiadások visszafogásával reagál. Ez óhatatlanul a szolgáltatás színvonalának csökkenését vagy a munkaerő elbocsátását eredményezi.

Farkas Hilda problematikusnak látja a fűnyíróelv alkalmazását is. Az egységes 10 százalékos csökkentés ugyanis nincs tekintettel arra a tényre, hogy a közszolgáltatások díja az ország területén rendkívül nagy szóródást mutat. Ennek megfelelően a tervezett díjcsökkentés eltérően hat a különböző műszaki adottságú, eltérő szolgáltatási színvonalú cégekre. Nem is beszélve azokról az uniós forrásokból megvalósult projektekről, ahol az EU által elfogadott pénzügyi terv része a mindenkori díjképzés módja és szintje. Erre a hulladéktörvény szintén tekintettel volt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.