Digitális átállás - csigalassúsággal

A Nemzeti Hírközlési Hatóság elnöke bízik abban, hogy 2011 végére teljes mértékben megvalósul Magyarországon a digitális műsorterjesztés.Pataki Dániel elégedetlen a sebességgel, de reméli, csak átmeneti csúszásról van szó.

Az elnök közölte azt is, hogy a kötelezettségek nem teljesítéséért a hatóság 40 millió forint bírsággal sújtotta az Antenna Hungária Zrt.-t, amellyel még tavaly szeptemberben kötött szerződést a digitális műsorterjesztés megvalósítására. Magyarországon a három országos televízió mellett az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) nyilvántartása szerint 46 helyi, analóg földfelszíni műsorszolgáltató működik.

Pataki Dániel elmondta, hogy a magyar modell szerint a nyertes az üzleti megoldás megválasztásban nagy szabadságot élvez, sok frekvenciát kapott és alacsony díjat fizet a használatukért. Cserébe az államnak nem kell sok pénzt költenie az átállásra, azaz nem költségvetési forrásból finanszírozzák a folyamatot.

Ma már 2,4 millió háztartásba kábelen jut el a tévéadás, 620 ezerbe pedig műholdon. Ezek közül egymillió háztarás már digitális adást fog, miközben 770 ezer háztartásban csak analóg módon nézik a televíziós műsorokat.

Egy felmérését idézve Pataki Dániel elmondta: a lakosság 55 százaléka még nem hallott arról, hogy elindult a digitális átállás. S annak a 770 ezer háztartásnak, amelyik a leginkább érintett, csak a negyede tud a váltásáról.

Rozgonyi Krisztina, az NHH tanácsának alelnöke kifejtette: júniusi vizsgálataik során megállapították, hogy az AH több tekintetben is megsértette, illetve nem teljesítette a szerződésben leírtakat. Így például még fogható digitálisan egy új, általános tematikájú, szabad hozzáférésű tévéműsor.

A vizsgálatkor megállapították azt is, hogy az AH az eredeti határidőre nem tette lehetővé azt sem, hogy a lakosság kedvezményesen vásárolhasson dekódert a digitális műsorok fogására.

Az AH nem kötött még szerződést a közszolgálati rádióval sem, s ezért az NHH felhívta a feleket ennek megtételére. Nem teljesült az Inforádió és Lánchíd rádió műsorának terjesztésére vonatkozó vállalás sem. Ezen túlmenően a lakosságot tájékoztató internetes oldal sem felel meg mindenben a szerződésben foglaltakkal.

Az NHH tanácsa ugyanakkor elismeri, hogy az utóbbi hónapokban jelentősen kibővült a földfelszíni digitális televíziózás műsorkínálata, s már elindult a kedvezményes vevő dekóder értékesítés és a kommunikációs kampány is.

Az eseményen elmondták, a sikeres átállás feltétele egyebek mellett az, hogy a lakosság 94 százaléka digitálisan érje el a közszolgálati adásokat és ehhez rendelkezésre is álljon a digitális adások vételére alkalmas készülék. Az országos földfelszíni digitális televíziós adások jelenleg az ország területének több mint felén érhetőek el. A lefedettséget az Antenna Hungáriának az év végéig több mint 88 százalékra, 2010 végére pedig 95 százalékra kell növelnie.

A bírságolás mellett az NHH Tanácsa 8-, 15-, illetve 30 napos határidők megadásával felszólította az Antenna Hungáriát, hogy tegye meg a szükséges lépéseket a jogszerű, a hatósági szerződésben foglaltaknak megfelelő állapot eléréséhez.

A digitális átállás sikere érdekében nagyon fontos a helyi televíziók analógról digitálisra történő átállítása. Magyarországon jelenleg 46 helyi analóg, földfelszíni sugárzású helyi televízió van, ezeket az átállás - mivel 2012-től nem lesz mód az analóg földfelszíni sugárzásra - közvetlenül érinti. A helyi televíziók digitális átállása érdekében az NHH előzetes meghallgatást hirdetett november 10-re az érintett műsorszolgáltatók és műsorelosztók, az érdekvédelmi szervezetek és az önkormányzatok részére.

Kérdésekre válaszolva elhangzott, a digitális átállás támogatására az ORTT műsorszolgáltatási alapjában összegyűlt mintegy 1,5 milliárd forint felhasználásáról még nincs döntés, egy kormányhatározat szerint egyelőre nem lehet elkölteni. A változatás a kormány joga és lehetősége.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.