Dicstelen véget ért a Széchenyi

Rossz kezekbe került a Széchenyi név. A Hitel szerzőjének nevét viselő bank működési engedélyét pénteki határozatában visszavonta a Magyar Nemzeti Bank (MNB), egyben elrendelte végelszámolását, mert úgy ítélte meg, hogy működése végképp fenntarthatatlanná vált.

A Széchenyi Kereskedelmi Bank Zrt.-ben 49 százalékban tulajdonos az állam, míg 51 százaléknyi részvénypakett annak a Töröcskei Istvánnak a nevéhez kötődik, aki egyben az Államadósság-kezelő Központ elnöki posztját is ellátja. A Széchenyinek 1600 betétes ügyfele van, mérlegfőösszeg alapján számított piaci részesedése ugyanakkor a hitelintézeti szektorban mindössze mintegy 1,4 ezreléknyi.

A betéteseket húsz munkanapon belül kártalanítja az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA), legfeljebb 30,7 millió forint erejéig. Az MNB korábban a banknál lefolytatott vizsgálatai során súlyos szabálytalanságokat tárt fel, majd a bank vezetése az ezek nyomán kiadott felügyeleti határozatokat is durván megsértette. Egy másik hitelintézet betétesei is kezdhetnek aggódni, ugyanis az MNB a Tisza Takarékszövetkezet működési engedélyét is bevonta. A Tiszához felügyeleti biztosokat rendeltek ki, egyben betétkifizetési tilalmat is foganatosítottak.

A takarékszövetkezet fiókjai hétfőn nem nyitnak ki, de keddtől újra várják az ügyfeleket, akiket szintén az OBA kártalanít, de csak 30 millió erejéig. A takaréknak 10 860 betétese van, s Jász-Nagykun-Szolnok megyében erős. Piaci részesedése 0,04 százalék. (Munkatársunktól)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.