Devizás perek: soha nem lesz vége

Újabb devizapereket tárgyal hamarosan a Fővárosi Törvényszék, amelyeket a Devizaadósok Érdekvédelmi Szövetsége kezdeményezett, és eddig még nem vitatott szerződési feltételek érvénytelenségének megállapítását indítványozza – tudtuk meg a kereset kidolgozójától, Kende Pétertől, a szervezet jogi képviselőjétől.

Az ügyvéd állítja: a kezelési költséget a bankok annak ellenére számolták el devizában, hogy a havi törlesztőrészletek befizetésével kapcsolatos feladataik zöme forintban jelentett kiadást. Ez már korábban is szóba jött, ám senki nem fordult emiatt bírósághoz. Felvetette emellett, hogy a pénzintézetek az általában egyéves kamatperiódus elején határozták meg a tőke összegét, és azt az elszámolási időszak végéig állandónak tekintették. Ebből kiindulva adták meg a kamat és a kezelési költség összegét, miközben az ügyvéd szerint a tőke időközben kisebb-nagyobb mértékben folyamatosan csökkenhetett.

Lassan három éve húzódik az ügy
Lassan három éve húzódik az ügy
Kurucz Árpád / Népszabadság/archív

A kezelési költség számításának módja szintén kifogásolható – véli Kende. Azt ugyanis minden esetben a még fennálló tőketartozásra figyelemmel kalkulálták, bár tényleges költséget nem a teljes adósságra, hanem csak az aktuális törlesztésre lehetett volna elszámolni. Ugyanakkor az ügyvéd felveti azt is, tisztességes-e az a szerződési kitétel, hogy minden kockázat az adósé. Ezt annak ellenére sem tartja felesleges kérdésnek, hogy a Kúria jogegységi határozatában egyszer már kimondta: ezzel nincs semmi baj.

A két keresetet még 2012 októberében nyújtották be, de Kende szerint a bíróság mindent megtett annak érdekében, hogy azokkal ne kelljen érdemben foglalkoznia. A Fővárosi Törvényszék ugyan befogadta azokat, és az első tárgyalási napot is kitűzte, viszont nem sokkal később hozott egy végzést, amellyel a pert megszüntette. Az ok: a fogyasztóvédelmi törvény alapján a szervezet nem jogosult közérdekű keresettel élni, mert legalább két éve működnie kellett volna, és ennek a feltételnek nem felelt meg.

Az ügyvéd azonban nem erre hivatkozva, hanem a polgári törvénykönyv felhatalmazása alapján perel, amely ugyancsak feljogosítja az érdekképviseleteket kereset benyújtására. Erre Kende megint csak azt a választ kapta, hogy az egyesület nem jogosult perelni, mivel a fogyasztóvédelmi törvény előírásai nem teljesülnek. Az ügyvéd felülvizsgálati kérelemmel a Kúriához fordult, ott jogegységi eljárást kezdeményeztek. Erre viszont csak akkor volna szükség, ha hasonló ügyekben eltérő döntések születnek, de nem voltak hasonló ügyek, ezért a jogegységi tanács elutasította az indítványt.

Végül a Kúrián Kendééknek adtak igazat, és kötelezték a Fővárosi Törvényszéket a két eljárás lefolytatására. Így az első tárgyalásra július 7-én kerül majd sor. Kende sikerként könyveli el, hogy legalább az ügy érdemi elbírálását ki tudták kényszeríteni. Szerinte indítványuknak lehetnek olyan pontjai, amelyekben esély van arra, hogy nyernek.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.