Deutsch Tamás: a tét több ezer millió forint

Jók az esélyek a Kohéziós Alap Magyarország részére tervezett keretösszegének a növelésére – jelentette ki Deutsch Tamás fideszes EP-képviselő Békéscsabán sajtótájékoztatón.

A politikus a Fidesz békéscsabai választókerületének fórumán elmondta: a növekedésre annak ellenére van esély, hogy az Európai Bizottság a 2014–2020 közötti EU-költségvetési időszakra egy évvel korábban még közel harminc százalékkal kevesebb összegre tett javaslatot.

Deutsch Tamás

Deutsch Tamás szerint a kormánynak, a brüsszeli magyar diplomáciának és az EU-képviselőknek mindinkább sikerül meggyőzniük az Európai Bizottságot arról, hogy Magyarország 2010 óta új gazdaságpolitikát követ, ami közelebb viszi az országot az európai közösségi célokhoz is. Csökkent az államadósság, a központi költségvetés hiánya az EU-elvárások szerint alakul. 

Magyarországnak elemi érdeke, hogy az alapból elérhető támogatások összege több legyen, mint a legrosszabb forgatókönyv szerint tervezett 18 milliárd euró. "Minden pozitív elmozdulás több ezer millió forint többlet fejlesztési támogatást jelent az országnak 2020-ig" – mondta Deutsch Tamás.

Az EU kohéziós politika nem segélyezési politika, a kohéziós fejlesztésekből minden tagország profitál – hangsúlyozta a politikus, aki szerint annak szerepe felértékelődik a válság utáni időszakban, motorja lesz az EU-gazdaság élénkítésének. 

Magyarország esélyeit növeli, hogy a legtöbb tagország is fontosnak tartja a kohéziós alap keretösszegének növelését. Magyarország fejlettségi szintje 2020-ra sem éri el az EU-tagországok egy főre eső GDP-átlagának 75 százalékát – magyarázta Deutsch Tamás.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.