Ezeket kérdezi Deutsch Tamás

Legyen-e kedvezményes internet-hozzáférés rászorultaknak? Csökkentsék-e a gyors hálózatok után a közműadót? Ilyen komoly kérdések kerülnek majd elő a netadó folyományaként kezdeményezett Internetkon, a netről szóló nemzeti konzultáció során.

Hogyan lehet az internet elterjedtségét növelni a hozzáférésre vonatkozó adók csökkentésével? Áfacsökkentés vagy távközlési különadók csökkentése lehet a megoldás? Legyen-e kedvezményes árú internet alapcsomag, amelyet rászorultak vehetnek igénybe? Kapcsolódjon-e kötelező internetes és digitális képzés a kedvezményes internet hozzáféréshez, vagy azokhoz az eszközökhöz, amit a rászorultak kedvezményesen kapnak meg? – ilyen kérdések is előkerülnek majd az Internetkon, az internetről szóló nemzeti konzultáció során. De szó lesz a netsemlegességről is, és arról is, hogyan vonhatók be az adófizetésbe az olyan vállalatok, amelyek sok reklámbevételt realizálnak Európában, de adót keveset fizetnek, mint a Facebook vagy a Google.

Vagyis meglepően tartalmas kérdésekkel indulhat a Deutsch Tamás EP-képviselő által miniszterelnöki biztosként vezetett internetes nemzeti konzultáció. Ezzel a kezdeményezéssel farolt ki tavaly októberben Orbán Viktor miniszterelnök a senkivel nem egyeztetett internetadó tervéből azt követően, hogy több tízezres tüntetéseket generált az ötlet, s hogy a vezető távközlési vállalatok ultimátumot adtak a Lázár Jánosnak: ha bevezetik a netadót, nem lesznek fejlesztések.

Talán erre emlékezve hangsúlyozta Deutsch Tamás, hogy a konzultáció, a beszélgetés intézménye máris segíti a jó döntéshozatalt. Hogy ezt a hitvallását megosztotta-e a miniszterelnökkel, azt nem részletezte. Mindenesetre, elmesélte, hogy kedvenc tévéműsora fiatal korában Vámos Miklós Lehetetlen! című műsora volt, amely a régimódi, ráérős történetmesélés hagyományait elevenítette fel – bár igaz, Deutsch úgy emlékezett, hogy a népszerű író a családi, polgári beszélgetéseket hozta vissza a műsorába.

Az elmúlt fél évben több alkalommal látszott úgy, hogy az Internetkon közepesen szórakoztató színházzá válik csupán. A folyamat során 4618 bejegyzés érkezett az internetkon.hu-n, ebből 2770 konkrét kérdést fogalmaztak meg a honlapon keresztül. Beszélgettek az iparág képviselőivel, a nagy mobilcégektől kezdve a magyar kisvállalkozásokig, s így alakult ki az a húsz kérdés-javaslat, amelyről kormányzati szentesítést követően május elsejétől szavazhatnak a 14 évesnél idősebbek. Hogy ez miként történik majd, arról Deutsch egyelőre nem beszélt, csak annyit mondott: kitalálták, hogyan lehet megoldani, hogy egy ember csak egyszer szavazzon és robotokkal ne lehessen meghekkelni a véleménynyilvánító rendszert.

Júliusig lehet majd „szavazni", az eredmények alapján őszre kormány-előterjesztés készül a hogyan továbbról. Deutsh szerint az emberek javaslatát a kormány végre fogja hajtani. Ám arra a kérdésünkre, hogy erre milyen jogi garanciák lesznek, annyit mondott, hogy a kormány igényli a magyar emberek véleményét. Egyébiránt a témában beszélt még arról, miként vitatják meg az apukák a kisgyermekük borsófőzelék-evési szokásait, s arról is, hogy van orosz nyelvvizsgája.

Szerencsére a kérdéssor a kérdésünkre adott válasznál sokkal lényegibb. Így a konzultáció szól arról, is, legyen-e olyan állami kormányzati program, amelynek eredménye, hogy minden településen legalább egy középületben és közterületén legyen ingyenes internet hozzáférés? Felmerül majd az is, hogy a szupergyors hálózatok után ne kelljen közműadót fizetni, vagy legyen-e kormányzati könnyítés az ilyen hálózatok építésére? Legyenek-e előnyben részesítve az ilyen hálózatok építését szolgáló pályázatok során a magyar tulajdonú vállalkozások?

Kifejthetjük majd a véleményünket az oktatási rendszer digitális átalakításának és átszervezésének mikéntjét érintő kérdésekről. Különösen, mondta Deutsch Tamás, hogy a digitális szakadék sajnos sok tekintetben nem túlzás, hanem realitás. Az internetes gyermekvédelem, a zaklatások és a startup vállalkozásokat támogató kormányzati kérdések is felszínre kerülnek majd.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.