Derűre ború: esik a tőzsde, gyengül a forint

Úgy tűnik, vége az elmúlt heteket jellemző optimizmusnak. A pénz- és tőkepiaci befektetők minden fronton korrekcióra számítanak és a várakozásoknak megfelelően a mutatók ma reggel át is váltottak mínuszba. Az általános piaci hangulat alól mi sem vonhatjuk ki magunkat: a pesti tőzsde esik és a forint is elerőtlenedett.

Gyengült a forint, csütörtök délelőtt 285,38 forinton állt az euró jegyzése, szemben a szerda délutáni 282,38 forinttal. A forint együtt vesztett értékéből régiós társaival: a lengyel zloty 4,44 zloty/euróról 4,48-ra, a cseh korona 26,70-ről 26,80-ra esett. A régiós devizák árfolyamának esését a nemzetközi értékpapír piacokon a szerda esti New York-i index csökkenést követően eluralkodott korrekciós várakozás váltotta ki. A kereskedők már szerdán úgy látták, hogy a forint/euró árfolyam rövid távon áthelyeződött a 280-285 forintos tartományba.

A dollárt kilenc órakor 206,32 forinton jegyezték, szemben a szerda délutáni 202,52 forinttal. A dollár/euró jegyzés 1,3824 volt a szerda délutáni 1,3936 után. A svájci frankot 188,38 forinton jegyezték 186,51 forint után, 100 japán jen jegyzése pedig 213,67 forint, szinte megegyező a szerda délutáni 213,98 forinttal.

Az európai részvénypiacok is a várakozásoknak megfelelően eséssel nyitottak.A legmegbízhatóbb európai részvények FTSEurofirst 300-as mutatója 1,4 százalékkal 858,65 pontra csökkent, de a március 9-ei mélypontnál így is közel 35 százalékkal magasabban áll az index. A csütörtöki kereskedés első vesztesei között számos bankpapír volt. A BNP Paribas, a Credit Suisse, a Deutsche Bank, Societe Generale és a UBS részvényei 1,2 és 2,2 százalék közötti mértékben estek.

A nagy európai börzék mind mínuszban indították a napot. Csütörtökön a londoni értéktőzsde irányadó mutatója, az FTSE-100 65 pont körüli eséssel kezdett, és fél óra múlva 41,2 pontos esésben volt. A frankfurti értéktőzsde fő mutatója, a DAX-30 60 pont körüli csökkenéssel indult, és fél óra múlva 49,7 pontos veszteségben volt. Párizsban a CAC-40 45 pont körüli eséssel nyitott, és fél óra múlva 33,3 pontos veszteségben volt.

Az általános trend alól a paeti parkett sem tudta magát kivonni. A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX 203,86 pontos csökkenéssel, 15.502,83 ponton nyitott csütörtökön. A szerdai záró értékéhez képest 1,30 százalékkal gyengült. Elemzők szerint ennél később sem lesz jobb a helyzet. Balásy Zsolt, a Concorde Értékpapír Zrt. elemzője szerint az amerikai piacok szerdai gyengülése után világszerte korrekcióra lehet számítani, a BÉT-en is erősödhet az eladói nyomás.

Hozzátette ugyanakkor, hogy az elemzők hetek óta - hiába - várják a nagyobb korrekciót, amely így lehet, hogy csütörtökön is elmarad. A nyugat-európai tőzsdék hetek óta oldalaznak, a fejlődő piacok börzéin pedig, kisebb megszakításokkal erősödnek a részvényárfolyamok. Balásy Zsolt megemlítette, hogy az OTP lehet a korrekció legnagyobb vesztese, mivel a bankpapír szerdán jelentős forgalomban több mint 5 százalékkal erősödött.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.