Derűlátóbbá váltak a cégvezetők

Optimistábban ítélik meg a cégvezetők saját vállalatuk és hazájuk kilátásait, mint fél évvel korábban, a világgazdasági helyzetet azonban továbbra is pesszimistán értékelik az Ernst & Young nemzetközi tanácsadó felmérése szerint.

A világszerte ezer felsővezető megkérdezésével végzett felmérés szerint a többség, 58 százalék szerint javultak a hitelfeltételek a legutóbbi, áprilisi kutatáshoz képest, és a cégvezetők kétharmada, 67 százaléka a korábbinál kedvezőbben ítéli meg saját gazdaságának helyzetét.

Ugyanakkor a tavaszi 40 százalék helyett már csak 34 százalék számít arra, hogy a világgazdaság egy éven belül kiemelkedik a válságból. A Tőkebizalmi barométer felmérés szerint a megszorító intézkedések, adóemelések, árfolyam-ingadozások és a szabályozási bizonytalanságok a javuló hitelfeltételek ellenére aláássák a globális gazdaság felépülésébe vetett bizalmat és csökkentik a hajlandóságot felvásárlások végrehajtására.

A válaszadók alig harmada, 29 százaléka nyilatkozott úgy, hogy aktívan keres akvizíciós lehetőséget, míg hat hónappal korábban 38 százalék volt ez az arány. Mindez azt mutatja, hogy nő a különbség a potenciális vásárlók és a lehetséges eladók száma között - áll az Ernst & Young közleményében.

A társaság 2009 novembere óta félévente teszi közzé Tőkebizalmi barométerének felmérését. A kutatás célja, hogy felmérje a gazdaság jövőjébe vetett vállalati bizalmat és a vezetőségi prioritásokat a következő 12 hónapra vonatkozóan. A válaszadók a világ nagy cégei közül kerültek ki, lefedve az összes meghatározó iparágat - közölte a tanácsadó cég.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.