Depressziós környezetben is remek évet zárt a Velux

Igencsak meglepőnek mondható fejlődést mutatott az elmúlt évben a Velux Magyarország Kft. A válság miatt depresszióban és csökkenő pályán lévő építőipar környezet ellenére növekedni tudott a tetőtéri ablakokat forgalmazó vállalat - igaz ebben az export nagy szerepet játszott.

Az építőiparban jelenleg tapasztalható trendek ellenére a gazdasági válság harmadik évére a Velux Magyarország Kft.-nek újra növekvő eredményeket sikerült elérnie – jelentette be a társaság. A vállalat éves nettó árbevétele az előző évhez képest 2010-ben közel 2 milliárd forinttal volt magasabb. A 2009-es 30 milliárd forintról ugyanis 6 százalékos növekedést követően 2010 végén meghaladta a 32 milliárdot

A pozitív fejlődés elsősorban a termelési tevékenység növekedésének köszönhető, főként a tetőtéri ablakok szegmensében. Tavaly összesen 3,9 százalékkal több ablakot, illetve alkatrészt gyártottak, mint egy évvel korábban. A termelésnövekedést a Velux csoport nyugat európai piacainak, például Németország jelentős fejlődése segítette, ugyanis a magyarországi gyáregység termelésének nagy hányada exportra történik.

Az eredményeket értékelve Vincze Zoltán, a Velux ügyvezető igazgatója elmondta: bár a cég vezető piaci pozícióját nem ingatta meg a válság, eredményeikben még ha kisebb mértékben is, de éreztette hatását. 2010-ben reményeik szerint végleg bekövetkezett a fordulópont, melyet követően újra a korábbi években tapasztalható erőteljes és stabil növekedés lesz jellemző vállalatra.

A társaság piacvezető szerepének megőrzéséhez hozzájárul az is, hogy mindig újabb és újabb beruházásokat hajt végre gyártási folyamatai hatékonyságnövelése érdekében. 2010-ben az előző évekhez hasonló nagyságrendben, közel 2 milliárd forint értékben invesztált fejlesztésekbe, az egyik legfontosabb projekt ezen a téren a faforgács-elszívó berendezés felújítása volt, melynek köszönhetően az éves energiafelhasználás a tervek szerint 40 százalékkal csökken a fertődi gyáregységben. Az ilyen projekteknek köszönhetően a gyártási folyamatok optimalizálása és a gyártóberendezések technológiai színvonalának fejlesztése mellett még kedvezőbb és biztonságosabb munkakörnyezetet kialakítására is törekednek a munkavállalók számára.

Ez azért is elsődleges, mert a Velux a kisalföldi régió egyik legnagyobb munkaadójaként több mint 1000 ember számára biztosít munkát. Az elmúlt évben közel 100 új dolgozót vettek fel, 61 százalékban segítséggel élőket.

A vállalat vezetése jövőre további növekedést tervez a forgalom terén. Ezzel együtt a beriházásit is szeretné növelni, ami a munkavállalók számának emelkedését is jelentené. Az eredmények javulásához többek között a napkollektor-gyártósor év elejére tervezett teljessé tétele is hozzá járul majd, aminek köszönhetően az elsőtől az utolsó lépésig minden kapcsolódó munkálatot a fertőszentmiklósi gyáregységben végeznek, növelve ezzel a hatékonyságot és egyúttal csökkentve a logisztikai és más erőforrásbeli igényeket.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.