Mobilos appal olcsóbb lesz a biztosítás

A Microsoft is lát fantáziát abban a cégben, amely merész tervei szerint forradalmasíthatja a biztosítási piacot. A mobiltelefonon, táblagépen elérhető biztosítások ma jellemzően egy-egy társaság saját termékeinek netre rakása, vagyis valódi választási lehetősége az ügyfélnek nincs.

Ezt a rést tömné be az Első Magyar Mobil Bróker Kft., amely az EMMA (Első Magyar Mobil Asszisztens) néven futó termékével széles körben teszi elérhetővé a biztosításokat. A mobilon és napokon belül táblagépen is elérhető lesz a társaság által nyújtott szolgáltatás, amely tulajdonképpen egy eszköz, amelyen keresztül az ajánlatok összevetésével köthetők meg biztosítások.

A program objektíven össze tudja hasonlítani az ajánlatokat, vagyis nemcsak azt lehet azonnal megtudni, hogy egy hét búvárkodásért mekkora díjat kell fizetni, hanem azt is, hogy az olcsóbb ajánlat mennyivel nyújt kevesebbet, például fizetik-e, ha a búvár kezét ki kell rángatni a cápa szájából.

A rendszer nem saját szerveren tárolja majd az egyes társaságok ajánlatait, hanem egy összeköttetést nyújt a biztosítók online felületei között. Így nincs szükség állandó, sok fős stábra, hiszen a változtatásokat, új ajánlatokat nem kell egyenként felvinni, azt a biztosítók maguk megoldják.

Magyarország jellemzően alulbiztosított, mind utas mind egyéb biztosításokat tekintve - mondta Németh Zoltán, az EMMA kitalálója. A befizetett díjakat nézve az egy főre jutó díj az uniós átlag tizedét sem éri el, amin mindenképpen változtatni kellene. Erre elég jó megoldás lehet egy teljesen új platform - mondta Németh. Az igazi bolt az őszi fejlesztés lesz, amikor a cég a nyugdjbiztosításokat is árul majd. Itt abban fognak tudni versenyre kelni a már a piacon lévő biztosítási termékekkel, hogy egyszerűen olcsóbb lesz.

Ma egy életbiztosítás, nyugdíjbiztosítás legnagyobb költsége a szerzés díja, vagyis az értékesítőnek nyújtott jutalék. Ezen tudna faragni az EMMA, amely csak saját felületén elérhető biztosításokat akar nyújtani. Vagyis az árelőny csak az EMMA révén jön létre.

Akár 30-40 százalékkal is olcsóbb lehet az így megkötött biztosítás, mert a cég hajlandó lemondani a kövér biztosítási jutalékok egy részéről. A tervek szerint az őszi start után 2015 végére pár százmillió forint értékű biztosítást fognak kötni az ügyfelek az EMMA-n keresztül.

Egyelőre 14 biztosítóval kötöttek szerződést, közülük hét társaság utasbiztosítása érhető el az EMMA felületén: a CIG, az Union, a Signal, a QBE, az MKBB, az Uniqa, az EUB, a Groupama és az AIG. A folyamat teljes mértékben elektronizált, vagyis sem aláírásra nem kell a biztosítótársasághoz elmenni, de a fizetéssel sem lesz probléma. Egy mobilos fizetési rendszerrel könnyen és a távközlési társaságnak fizetett jutalék nélkül lehet fizetni.

Azt egyelőre nem hozta nyilvánosságra Németh, hogy a nyugdíjbiztosítások esetében mely biztosítókkal folytatnak előrehaladott tárgyalásokat. Ezek kemény tárgyalások, ráadásul a társaságok nehezen vehetők rá bármilyen fejlesztésre, márpedig itt ez elengedhetetlen - tette hozzá.

Annyit elárult, hogy nehezebb azokkal tárgyalni, amelyek brókerhálózattal dolgoznak. Azt elég nehéz lenyomni a brókerpartner torkán, hogy nekik gyárt konkurenciát a biztosító az alternatív platformmal. Ehhez képest nyitottabbak a már most alternatív csatornákkal is dolgozó társaságok.

A Microsoft a startupokat támogató programja, a Microsoft BizSpark keretein belül támogatta az Első Magyar Mobil Brókert, az EMMA fejlesztését.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.